Boston ırkçılığa ve nefrete geçit vermedi

20.08.2017 - 14:00
Haberi paylaş

ABD'nin Boston kentinde "alt-right" (alternatif sağ) adı verilen ırkçı gruplar, ironik bir şekilde "ifade özgürlüğü" buluşması yapmak istedi. On binlerce kişi, şehri faşistlere dar etti.

Virginia eyaletinin Charlotesville kentinde geçtiğimiz hafta, 19 yaşında bir ırkçı arabayla antifaşistlerin eylemine saldırmış, beyazların üstünlüğünü savunanların terörü 32 yaşındaki Heather Heyer'ın ölümüne 19 aktivistin ise yaralanmasına neden olmuştu.

Bu saldırının ardından ABD'nin birçok yerinde ırkçılık karşıtı gösteriler devam ediyor.

Boston'da ise ırkçı gruplar dün bir "ifade özgürlüğü" buluşması gerçekleştirmek istedi.

Vice.com'un aktardığına göre, ırkçıların eylemine 50 kişi katıldı. Sabah saatlerinden itibaren yerel ırkçılık karşıtı grupların çağrısıyla düzenlenen protesto eylemine ise 40 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Irkçılık karşıtlarının mücadelesi sayesinde alternatif sağ grupların buluşması beklenenden erken sonlandırıldı. Irkçılar polis korumasında alanı terk etmek zorunda kaldılar.

On binleri sokağa döken ırkçılık karşıtı eyleme, Uluslararası Sosyalist Örgüt (ISO), Sosyalist Alternatif ve Amerika'nın Demokratik Sosyalistleri başta olmak üzere sosyalist gruplar yüzlerce kişinin yer aldığı birleşik bir kortejle katıldı.

İçinde Ku Klux Klan gibi grupların da bulunduğu nazi buluşmasının ardından, polis antifaşist göstericilere saldırdı. Eylemde en az 27 kişi gözaltına alındı.

Charlotesville'deki saldırıda "her tarafı" suçlayan ve ırkçıları açıkça suçlamadığı için eleştirilen ABD Başkanı Donald Trump ise yine ırkçılardan yana tutum aldı. Trump, eylemler sırasında "Öyle görünüyor ki Boston'da çok sayıda polis karşıtı ajitatör var" şeklinde tweet attı.

Charlottesville'de ırkçılık karşıtları sokakları geri alıyor

ABD: Emek örgütleri nazileri protesto etti​

Trump'ın tutumu nazilere cesaret veriyor

Irkçı eyleme katılanları aileleri ve iş yerleri istemiyor

Amerikan Nazilerinin Esad sevgisi​

ABD’de ırkçılar araçla saldırdı: 1 ölü​

Bültene kayıt ol