Kuzey Kore, Guam'a füze saldırısı planını rafa kaldırdı

15.08.2017 - 13:12
Haberi paylaş

Pyongyang yönetimi, Guam'a saldırı planlarını tamamladıklarını, ancak ABD'nin bundan sonraki eylemlerini izleyip ona göre adım atacaklarını açıkladı.

Kuzey Kore, Pasifik Okyanusu'nda ABD kontrolündeki Guam adasına füze saldırısı gerçekleştirme planlarını şimdilik rafa kaldırdı.

Washington ile Pyongyang yönetimleri arasında bir süredir devam eden gerilim gölgesinde son iki haftadır ilk kez ekranda çıkan Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Guam Adası yakınlarına atılabilecek dört füzenin saldırı planlarını incelerken görüldü.

Ülkenin resmi haber ajansı KCNA'ya göre, Kim, "Yankilerin çılgınca ve ahmakça davranışlarını bir süre daha izlemeye karar verdiğini" söyledi.

Kim ayrıca "Eğer Yankiler, Kore Yarımadası'nda ve civarında bu son derece tehlikeli pervasız eylemlerine devam ederlerse ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (DPRK) kendine hakim olma limitlerini teste zorlarlarsa, halihazırda ilan ettiğimiz kararı uygulamaktan başka seçeneğimiz kalmayacak" şeklinde konuştu.

Haftalar süren gerilim

ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilim son haftalarda iki tarafın birbirini, nükleer silahların da seçenekler dâhilinde olduğu saldırılarla sürekli tehdit etmesiyle tırmanmıştı.

Geçen hafta başında ABD ve Japonya savunma bakanlıklarının yayınladıkları iki ayrı rapor, Kuzey Kore'nin nükleer başlıkları kıtalararası balistik füzelere (ICBM) sığdırabilecek teknoloji geliştirmiş ve dolayısıyla ABD anakarasının da yarısı dâhil olmak üzere birçok noktaya nükleer saldırı yapma kapasitesine ulaşmış olabileceği sonucuna varmıştı.

Kuzey Kore de ABD'nin Pasifik Okyanusu'ndaki küçük bir toprak parçası olan ve aynı zamanda askeri bir üsse ev sahipliği yapan Guam Adası'nı vurabileceklerini açıklamış ve önümüzdeki haftalarda saldırı planlarını tamamlayacaklarını ilan etmişti.

Güney Kore'de de halen 28 bin 500 Amerikan askeri bulunuyor.

(Deutsche Welle)

Bültene kayıt ol