Amerikan Nazilerinin Esad sevgisi

15.08.2017 - 09:32
Haberi paylaş

Charlottesville’de Nazilerin düzenlediği yürüyeşe karşı gerçekleşen anti-faşist göstericilere arabayla saldırarak bir kişinin ölümüne ve 19 kişinin de yaralanmasına neden olan James Fields’in Hitler hayranlığının yanı sıra Beşar Esad hayranı da olduğu ortaya çıktı.

Think Progress’te yer alan haberde Fields’in olaydan bir süre sonra kapatılan sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar yayınlandı. Fields’in “Conscious Ovis Aries” ismini kullandığı hesapta saldırıda kullandığı arabayla daha önceki yıllarda çektirdiği bir fotoğraf, Hitler’in bebeklik fotoğrafı ve Esad’ın üzerinde Yenilmedi (Undefated) yazan üniformalı bir resmi bulunuyor.

Olaydan önceki gün Virginia Üniversitesi’nde Ku Klux Klan meşaleleri ile gösteri yapan faşistleriden ikisinin üzerinde “Beşar’ın Varil Dağıtım Şirketi” (Bashar’s Barrel Delivery Co.) yazan t-şörtler giydikleri viodelar ortaya çıkmıştı. Faşistlerden biri diğerinin yanına giderek t-şörtü göstermesini istiyor. Bunun üzerine t-şörtünü gösteren faşist Suriye ordusunu desteklediğini söylüyor ve ardından “iki kimyasal bomba bütün bir IŞİD sorununu çözer” diyor.

https://twitter.com/Walldo/status/896212779069186049?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.washingtonpost.com%2Fnews%2Fworldviews%2Fwp%2F2017%2F08%2F13%2Fsyrias-assad-has-become-an-unexpected-icon-of-the-far-right-in-america%2F

Marksist.org sayfalarında daha önce de Avrupa ve ABD’deki faşistlerin Esad hayranlığı üzerine haber yapılmıştı. Esad’ın hem İslamcılara hem de İsrail’e karşı mücadele verdiğini savunan faşistler hem Esad’ın varil bombaları ve kimyasal silahları gibi vahşi yöntemlerini savunuyor hem de kendi antisemit ve İslamofobik fikirlerine meşruiyet kazandırmaya çalışıyorlar. Esad, devrim bir iç savaşa döndüğünden beri muhaliflerin eline geçen kentlere hem ucuz olması hem de yüksek tahrip gücü nedeniyle tonlarca patlayıcı içeren varil bombaları atıyor. Bu bombalar altında onbinlerce sivil yaşamını kaybetti ve kentler harabeye döndü.  

Videoda da görünen ve sosyal medyada “Baked Alaska”  ismini kullanan alternatif sağ (alt-right) sosyal medya aktivisti Tim Gionet’in “Esad yanlış olan hiçbir şey yapmadı” dediği görülüyor.

Geçtiğimiz Mart ayında da Ku Klux Klan’ın eski lideri David Duke’ün Esad’ı savunan tweetleri ortaya çıkmıştı. Tweetlerinden birinde Duke “Suriye zengin bir geçmişi ve şaşırtıcı lideri olan güzel bir ulus. Başkan Esad yakın müttefikimiz olmalı (bu konuda hiç şüphe yok)” diyor.

Bir diğerinde ise Suriye rejiminin bayrağı şeklinde boyanan bir arabanın fotoğrafını paylaşarak  “Başkan Esad sorunları çözüyor. IŞİD & DESTEKÇİLERİNE ÖLÜM!” diye yazıyor.

https://twitter.com/DrDavidDuke/status/841113929594089472?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.com%2Fentry%2Fdavid-duke-bashar-assad_us_58c6e623e4b0428c7f121864

https://twitter.com/DrDavidDuke/status/841134276427026433?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.washingtonpost.com%2Fnews%2Fworldviews%2Fwp%2F2017%2F08%2F13%2Fsyrias-assad-has-become-an-unexpected-icon-of-the-far-right-in-america%2F

Amerika’da alternatif sağ (alt-right) ismiyle yükselen faşist hareketin önde gelen teorisyeni ve Trump kampanyası etrafında Nazi toplantılarında konuşmalar yapan Richard Spencer, Trump’ın Suriye ordusuna ait bir üssü vurması sonrasında Beyaz Saray önünde protesto gerçekleştirmişti. Faşist göstericilere karşı antifaşistler “Nazilere Hayır, KKK’ya Hayır, Faşist ABD’ye Hayır” sloganları atmıştı.

İktidarın baba Esad’tan oğul Esad’ geçtiği Baas rejimi kendisini sosyalist bir rejim olarak görse de aşırı milliyetçi kapitalist bir rejim. Kökeninde Arap milliyetçiliği olan partinin selamı da Nazi selamına oldukça benziyor. İç savaş sonrasında yasal siyaset yapmalarına izin verdiği siyasi partilerden birisi de Nazi sembolü olan svastikaya benzer semboller kullanan Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi. Rejim kendisini savunmak kaydıyla birkaç uydu partiyi daha yasallaştırmıştı.

Kaynaklar:

Think Progress - https://thinkprogress.org/charlottesville-killer-james-fields-apparently-linked-to-white-nationalist-movement-5be01785f39e/

Washinton Post - https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/08/13/syrias-assad-has-become-an-unexpected-icon-of-the-far-right-in-america/?utm_term=.c74c50eafe07

Huffington Post - http://www.huffingtonpost.com/entry/david-duke-bashar-assad_us_58c6e623e4b0428c7f121864

Bültene kayıt ol