ABD’de ırkçılar araçla saldırdı: 1 ölü

13.08.2017 - 09:40
Haberi paylaş

ABD’de Virginia eyaletinin Charlottesville şehrinde, ırkçıların yaptığı “Sağı Birleştir” yürüyüşünün ardından, gösteriyi protesto eden ırkçılık karşıtlarının ve antifaşistlerin eylemine ırkçı bir saldırı yaşandı.

Bir kişi arabasını ırkçılık karşıtlarının üzerine sürerken saldırıda IWW (Dünya Sanayi İşçileri) üyesi bir kişi hayatını kaydederken 19 kişi de yaralandı.

Saldırı yüzlerce ırkçının Charlottesville’deki Virginia Üniversitesi kampüsüne yürüyüp buradaki bulunan az sayıdaki ırkçılık karşıtının etrafını sarmasının ardından gerçekleşti. Ku Klux Klan üyeleri gibi meşaleler taşıyan ırkçılar “Bizim yerimizi alamayacaksınız”, “Kan ve Toprak” , “Beyazların hayatları önemlidir” gibi sloganlar atıp, ırkçılık karşıtlarına meşale fırlattılar. Bu sırada polis ise ırkçılara müdahale etmedi. 

Yürüyüşten sonraki sabah gerçekleşen saldırıda, ırkçılık karşıtlarının arasında hızla dalan bir araç 1 kişinin ölümüne ve 34 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırganın aracı göstericilere vurduktan sonra geri gidip ırkçılık karşıtlarına bir kez daha çarptı. Saldırıya uğrayanların arasında Amerika’nın Demokratik Sosyalistleri (DSA), Dünya Sanayi İşçileri (IWW) ve Uluslararası Sosyalist Örgüt (ISO) üyesi sosyalist ve anarşistler de vardı. Saldırının ardından aracın sürücüsü, 20 yaşındaki James Fields polis tarafından tutuklanırken, kentte olağanüstü hal ilan edildi. 

Saldırıdan önce ABD iç savaşında kölelik yanlısı Konfederasyon güçlerinin generalliğini yapan Robert E. Lee heykeli önünde toplanan ırkçılara aşırı sağcı Richard Spencer seslenmiş. Spencer şehrin belediye başkanı Mike Signer’dan bahsettiğinde ırkçılar “Yahudi, Yahudi, Yahudi” diye bağırmışlardı. ABD Başkanı Donald Trump ise saldırıdan sonra yaptığı açıklamada “Her iki tarafın da gösterdiği korkunç nefret, bağnazlık ve şiddeti en sert şekilde kınıyorum” derken, saldırıya uğrayan ırkçılık karşıtları ile bir kişi öldüren ırkçıları aynı kefeye koydu. Bir Beyaz Saray sözcüsü ise bu “karşı görüşlülerin kavgası” söylemini sürdürerek “Göstericiler (ırkçıları kastediyor) ve gösterilere karşı çıkanlar arasında şiddet yaşandığını” söyledi. 

ABD’de 1861-1865 yıllarında arasında yaşanan iç savaşta, kölelik yanlısı Konfederasyon güçlerini sembolize eden heykellerin şehir meydanlarından çıkarılıp müzelere yerleştirmesi talebini öne süren ırkçılık karşıtları ve sosyalistlerin mücadelesiyle bazı heykeller yerlerinden sökülmüştü. Charlottesville’de de Mayıs ayında Konfederasyon güçlerinin generali Robert E. Lee’nin heykelini kaldırılmasına karar verilmişti. Ancak ülkedeki neo-nazi grupları, ırkçılar, Ku Klux Klan gibi gruplar ve internet üzerinden örgütlenen “alternatif-sağ” grupları bu heykelleri koruma bahanesiyle ırkçı gösteriler düzenliyor. “Ülkenin geçmişini ve kültürünü korumak” bahanesine başvuran ırkçılar, Konfederasyon dönemi hükümetini ırkçılığı normalleştirmek için kullanıyorlar.

Bültene kayıt ol