Mescid-i Aksa krizi: Filistin, İsrail ile ilişkileri askıya aldı

22.07.2017 - 11:39
Haberi paylaş

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik provokasyonunun ardından başlayan süreç, 7 kişinin ölümüne yol açtı. Filistin, İsrail'le tüm ilişkileri askıya alma kararı aldı.

Kudüs'teki Mescid-i Aksa protestosu sırasında üç Filistinli'nin hayatını kaybetmesinin ardından Filistin Özerk Yönetimi, İsrail'le ilişkileri dondurma kararı aldı.

Filistin lideri Mahmud Abbas, Mescid-i Aksa'nın girişine yerleştirilen metal dedektörler kaldırılana dek İsrail'le ilişkileri askıya aldıklarını duyurdu. Abbas, “Hayali güvenlik kılıfına sokulmuş siyasi uygulamalar olduğu için dedektörleri reddediyoruz. Bu uygulama, Mescid-i Aksa’yı ele geçirmeyi ve barış sürecinden uzaklaşmayı hedefliyor” diye konuştu. Abbas'ın açıklaması, üst düzey Filistinli yetkilileri bir araya getiren toplantının ardından geldi.

Geçen hafta Kudüs'te düzenlenen saldırıda iki İsrail polisinin ölümü üzerine, korsan devlet İsrail, tek taraflı olarak Mescid-i Aksa'ya girişleri yasaklamıştı.

Pazar günü yasak kaldırılmış ve güvenlik kameralarıyla metal dedektörler yerleştirilmişti. Filistinliler güvenlik önlemlerini protesto amacıyla günlerdir gösteri düzenliyor.

Dün ise cuma namazı sonrası yapılan eylemde tansiyon yükseldi. Kudüs'teki eylemcilere İsrail güvenlik güçlerinin saldırısı sonucunda üç kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail polisinin kullandığı gözyaşartıcı bomba ve plastik mermilerden dolayı 400'den fazla kişinin hastanede tedavi altına alındığını duyurdu. Bu saldırının üzerinden çok geçmeden bir Yahudi yerleşim birimde üç İsrail vatandaşı bıçaklanarak öldürüldü. İsrail polisi saldırganın ölü ele geçirildiğini duyurdu.

Kudüs sokaklarındaki direniş gece boyunca da sürdü. Yaklaşık bin kadar Filistinli, Mescid-i Aksa yakınlarında toplandı. Eylem, yatsı namazı kılındıktan sonra devam etti. İsrail polisi kalabalığı sersemletici bombalarla dağıtmaya çalıştı.

Neve Şalom Sinagogu’na faşist saldırı

Bültene kayıt ol