Ablukacılardan Katar'a altı şart

20.07.2017 - 11:36
Haberi paylaş

Ablukacı dört devlet, Birleşmiş Milletler'deki temsilcileri aracılığıyla Katar'a uyması için 6 maddelik bir "genel ilkeler" listesi sundu. 13 maddelik ültimatomun yerini alan yeni listede “terör ve her türlü aşırıcılıkla mücadele”, “teröristlere finansman ve barınak sağlamanın reddedilmesi”, “kışkırtma, nefret ve şiddetten vazgeçme”, “diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmeme” gibi talepler yer alıyor. 

El Cezire TV'nin kapatılması talebinden vazgeçildiği söyleniyor.

ABD'nin araya girmesiyle revize edilen ültimatomun özü korunurken, Katar krizinin odak noktasında yer alan sorunlar devam ediyor.

Bu listede de Katar'dan beklenen Müslüman Kardeşler'i "terörist" ilan etmesi, İran'la yakınlığını bitirmesi.

Altı şart, Trump'un uyulmasını istediği, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın dayattığı Riyad Anlaşması'nın da özü. 

Dört devlet, Doha yönetimi bu altı "genel ilkeye" uymadan ablukaya son vermeyeceklerini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Kuveyt'in arabulucuğu ile yaptığı diplomasinden, Körfez'deki krize çözüm değil, ABD emperyalizmi ve müttfekilerinin isteklerinin dayatılması çıkmış gözüküyor.

Suudi Arabistan sert sözler

Amerikan medyasında çıkan bazı haberlere dayan Türkiye gazeteleri, yeni listede Türk askeri üssünün kapatılmasının yer almadığını söylüyor.

Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler Daimi Elçisi Abdullah el Muallimi ise tersi yönde konuştu: "Türkiye eğer Arap dünyasına gizli saklı girerek müdahale etmeye çabalıyorsa, bu dönemler geçti. Türk kardeşlerimizin, Arap dünyasında gizli ya da belirli ölçüde istenmeyen bir (askeri) müdahale etme döneminin çoktan bittiğini farketmesi lazım. Eğer Türkiye yapıcı bir rol oynamak istiyorsa bunu hoş karşılarız ancak bu rolü askeri üs veya askeri müdahale yoluyla üstlenmeye çalışırlarsa bu yapıcı olmaz ve bu durum, Türkiye'nin Arap dünyasındaki itibarı anlamında şık bir durum olmaz."

Bu sert sözler, Erdoğan'ın Riyad'ı ziyaret edeceğinin duyurulmasının üzerine geldi.

İngiltere ile tatbikat

Katar Savunma Bakanlığı, İngiltere'ye bağlı savaş gemilerinin Katar deniz kuvvetleriyle ortak tatbikat yapmak için Doha'ya geldiğini açıkladı.

Tatbikatın, iki devlet arasında daha önce yapılan savunma ve işbirliği anlaşması doğrultusunda, "bölgede güvenliğin sağlanması, kaçakçılık ve terörle mücadele" amacıyla yapıldığı açıklandı.

1916'da İngiltere tarafından işgal edilen Katar, bağımsızlığını 1971 yılında ilan etmişti. Ülkede eski sömürgecinin çıkarları korunurken, Katar da İngiltere'ye yatırım yapıyor.

Riyad diplomatik çözüme yanaşır mı?

Yoğun diplomasi, yeni yaptırımlar

Katar yönetimi köşeye sıkıştı

Diplomatik çözüm mü? Zorlama mı?

Katar'ın parası yeter mi?

Ek süre bitti, tehditler başladı

48 saat ek süre verdiler

Katar’a verilen süre doluyor

Ablukayı yaratan ABD devreye girdi

Türkiye, Körfez'deki askeri restleşmeye dahil oldu

On gün süre vermişlerdi: Katar reddetti

Ablukacılardan Katar'a: “Türkiye'nin üssünü kapat”

Katar: Ablukaya, askere, üsse, tatbikata hayır!

Arap Baharı'ndan Katar krizine

“Katar’a asker gönderilmesine de, Katar’a ambargoya da hayır”

Katar krizi ya da Bush’tan Trump’a ABD’nin terörist ilan etme keyfiliği

Katar krizi, alışık olduğumuz bir cepheleşme değil

Bültene kayıt ol