Peş peşe basın toplantıları: G20 zirvesi krize çözüm olamadı

08.07.2017 - 17:38
Haberi paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, G20 zirvesini değerlendirdiği bir basın toplantısı yaptı. Merkel’in değerlendirmesi, özellikle Trump eleştirisi, küresel kapitalizmin zirvelerinde yaşanan krizin devam etmekte olduğunu gösteriyor. 

Merkel, özellikle ABD’nin Paris İklim anlaşmasından çekilmesine ilişkin ağır eleştiri yöneltti. "ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesini üzüntüyle karşılıyorum. Son açıklamayla birlikte ABD'nin inişe geçtiği görüntüsü netleşmiş oldu.” diyen Merkel, umudunu koruduğunu şöyle ifade etti: “Paris Anlaşması'ndan geri dönüş olmayacağını bildiren diğer 19 ülke için ise gayet memnunum."

İklim değişiminde başat rol oynayan ABD’nin çekilmesinden sonra, sera gazı salımlarını kısıtlamayı taahhüt eden Paris İklim Anlaşması’nı ABD’nin tanımaması, iklim anlaşmasını işlevsizleştirir. Geri kalan 19 ülkenin “Paris İklim Anlaşması’ndan geri dönmeyeceği” ise ABD’nin geri çekildiği koşullarda bir iyi niyet temennisi olmaktan öteye gidemez.

Merkel basın toplantısında her ne kadar Putin ve Trump’ın görüşmüş olmasından memnuniyetini dile getirse de tek başına bu gelişme G20’nin zirvesinde güçlerin arasında uyum olduğu ve emperyalist hiyerarşide yaşanan gerilimlerin sona erdiği anlamına gelmiyor.

Merkel, Türkiye’nin G20 zirvesine katkı yaptığını ancak Türkiye’de gözaltılar ve İncirlik Üssü’nde yaşanan Türkiye-Almanya arasındaki uyumsuzluğa değinerek derin görüş farklılıklarının sürdüğünü söyledi. Sorun sadece Almanya Türkiye arasındaki görüş farklılıkları değil. Hemen her ülkenin bir diğeriyle görüşleri derin farklılıklar barındırıyor.

Putin-Trump görüşmesi

Rus yetkililerin yaptığı açıklamada ise en önemli başlık, Suriye’nin Güney’inde ateşkes ilan edilmesiydi. Somut konularda anlaşma sağlandığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov şunları söyledi: "Bugün Ürdün'ün başkenti Amman'da Rusya, ABD ve Ürdün'ün uzmanları çalışmalarını tamamladı. Suriye'nin güneybatısındaki Der'a, Kuneytra ve Süveyde bölgelerinde gerilimi azaltma bölgelerinin oluşturulmasına dair memorandumu onayladı. Bu bölgelerde 9 Temmuz öğle saat 12.00'den itibaren ateşkes yürürlüğe girecek"

Lavrov’un bu açıklaması ve Putin-Trump görüşmesine gösterilen magazinel ilgi, ABD’yle Rusya arasında Suriye konusunda da küresel hegemonya konusunda da uzlaşmaz çelişkilere sahip olduğu gerçeğini gizleyemiyor. 

G20 protestoları: Kapitalizme karşı on binler sokakta

Onlar G20, biz milyarlarız!

(Video) Sanat eylemi: Kurtuluşunuz ancak kendi ellerinizde!

Antikapitalistler sokakta: Trumplara, Putinlere ve Erdoğanlara büyük öfke

Hamburg: 10 bin kişi G20 toplantısını protesto etti

Bültene kayıt ol