(Video) Temizlik işçilerine destek: Yunanistan'da kamu emekçileri iş bıraktı

29.06.2017 - 15:09
Haberi paylaş

Yunanistan'da belediyelere bağlı temizlik işçilerinin başlattığı grev ikinci haftasını doldurmak üzere. Ülke çapındaki belediyelerde çöp kamyonlarının bulunduğu garajlardaki işgal de sürüyor.

Bugün işçiler Atina'da sokaktaydı. Parlamento önüne yapılan yürüyüşe pek çok farklı şehirden işçiler katıldı. "Çipras iyi dinle, sözleşmeliler işte kalacak", "memorandum politikalarını çöpe atacağız" sloganları atıldı. 

Belediye işçilerinin grevine destek vermek için tüm kamu sektörü emekçileri dört saat iş bıraktı. Kamu çalışanlarının iş bırakması sadece belediye işçileriyle dayanışmak için değil işçi sınıfına dönük topyekun saldırıya birleşik yanıt vermek için de önemli bir gelişme. Hükümet 4. memorandumun kararlarını uygulamaya çalışıyor, yani belediye işçilerinin bugün karşısında mücadele verdiği sorun tüm kamu sektörü çalışanlarını ilgilendiriyor.  

Hükümet ve troyka uzun vadeli, güvenceli, kadrolu çalışma koşullarını ortadan kaldırıp kısa süreli, sözleşmeli çalışmayı yaygınlaştırmak istiyor. İşçilere 3-4 aylık iş sözleşmeleri dayatılıyor. Kısa süreli çalışma koşulları birçoö işçinin emeklilik hakkını da kötü etkiliyor. 

Hükümet geçen günlerde sözleşmelerin Mart ayına dek uzatılacağını ve 2500 kadar işçinin kadrolu olacağını açıkladı ancak işçiler bu kararı yeterli bulmuyor. Yaklaşık 15 bin işçinin işsiz kalmasına neden olan dayatmalara karşı işçiler sadece 2500 kişi için değil herkes için güvenceli, kadrolu iş talep ediyor. Kazanana kadar da mücadelenin devam edeceğini vurguluyorlar.

Bültene kayıt ol