Suriye’de emperyalist kamplaşma derinleşiyor

20.06.2017 - 18:22
Haberi paylaş

Son 24 saatte Suriye’de gerginlik beklenmedik bir hızla tırmanıyor. Gazetelerde şu türden manşetler atılmaya başladı: “Bir Rus savaş jetinin bölgede gözlem yapan ABD ordusuna ait bir gözlem uçağına 1.5 metreye kadar yaklaştığı duyuruldu.”

ABD ve Rus savaş uçaklarının havada 1.5 metre yaklaşmaları, Suriye’de büyük bir tehlikesinin kapıda olduğunun kanıtı.

18 Haziran Pazar günü bir Suriye savaş uçağı, Su-22, Rakka’yı bombaladıktan sonra bir Amerikan F18 savaş uçağı tarafından düşürüldü. Suriye uçağının düşürülmesi Rusya tarafından çok sert bir şekilde protesto edildi. Rusya, koalisyon güçleriyle arasında geçerli olan çatışmasızlık alanı anlaşmasını sona erdirdi, bilgi alışverişini de askıya aldı.

Bu ilk değil!

Suriye üzerinde emperyalist kamplaşmanın gerginleşmesine ilk kez tanık olmuyoruz. Daha önce de rejim güçleri, ABD, Rusya ve Kürt güçleri arasında çeşitli gerilimler yaşanmıştı. Fakat bu sefer gerginlik kolay kolay sona erecek gibi görünmüyor. Çünkü gerginlik önemli ölçüde Rakka’yı kimin ele geçireceği ve kimin denetleyeceği tarafından da belirleniyor.

Önceden tüm emperyalist güçlerle uzlaşma içinde görünen PYD ise bu yeni gerginlikte daha çok ABD’yle aynı zeminde bir görüntü sergiliyor. ABD Merkezi Komutanlık CENTCOM tarafından yapılan açıklama, Suriye jetinin koalisyon ortaklarıyla birlikte meşru müdafaa çerçevesinde düşürüldüğünü ve rejim yanlısı güçlerin bir süre önce SDF kontrolündeki Tabka kasabasına saldırmış olduğunu söylüyor.

Suriye’de yaşanan yıkım çok derin. Başta Suriye rejimi olmak üzere Suriye’ye müdahale eden tüm emperyalist, bölgesel, alt emperyalist güçler ve bu güçlerle çeşitli ittifaklar kuran güçler, yaşanan bu yıkımın ilk elden sorumlusudur. Suriye’de çözüm, tüm askeri güçlerin Suriye’yi terk etmesiyle, Suriye halklarının kendi kaderlerini özgürce tayin edecekleri bir geçiş sürecinin inşasıyla mümkün.

Suriye’yi kendi toprak parçası gibi gören yaklaşıma, emperyalist kamplaşmaya son!

Savaşa hayır!

Bültene kayıt ol