Dünya Mülteciler Günü: Her 113 kişiden biri sığınmacı

19.06.2017 - 15:41
Haberi paylaş

20 Haziran’da Birleşmiş Milletler tarafından her yıl tüm dünyadaki mültecilerin sorunlarına dönük farkındalığı arttırmak ve küresel çapta çözüm önerilerini tartışmak için “Dünya mülteciler günü” etkinlikleri düzenleniyor.

Gün münasebetiyle BM’ye bağlı “Mülteciler Yüksek Komiserliği” tarafından bir yıllık değerlendirme raporu yayınlandı. Ajansın raporuna göre geçtiğimiz yıl tüm zamanlar için rekor olacak bir seviyede insan yurdunu terk ederek sığınmacı konumuna düştü.

2016 yılı sonuna gelindiğinde ülkesini terk etmek zorunda kalanların sayısı 65 milyon 600 bin olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıla göre 300 bin kişilik artışa işaret eden bu rakam dünyadaki her 113 kişiden 1’i anlamına geliyor. Buna göre dünyada her dakikada 20 kişi sığınmacı konumuna düşüyor.

65 milyon sığınmacının yarısından fazlası ise yalnızca 3 ülkeden geliyor: Suriye, Afganistan ve Güney Sudan.

Çoğunluğu 18 yaşın altında olan bu sığınmacıların yüzde 84’ü halen gelişmekte olan ülkeler tarafından ağırlanıyor. Nüfusuna oranlı olarak hesaplandığında en çok sığınmacı barındıran ülke Lübnan. Bu ülkedeki her 6 kişiden 1’i sığınmacı. Lübnan’ı 11’de 1 ile Ürdün ve 28’de 1 ile Türkiye izliyor.

Bültene kayıt ol