Londra’da Müslümanlara yönelik ırkçı saldırı: Bir kişi hayatını kaybetti, on kişi yaralandı

19.06.2017 - 09:50
Haberi paylaş

Londra polisi, kentin kuzeyindeki Finsbury Park Camisi yakınında bir kamyonetin yayaların arasına dalması sonucu bir kişinin öldüğünü, 10 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Polis, 48 yaşındaki sürücünün olay yerindekiler tarafından yakalandığını ve ardından şüphelinin polis tarafından gözaltına alındığını belirtti. İki yaralı olay yerinde tedavi edilirken, sekiz yaralının üç ayrı hastanede tedavileri sürüyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May, polisin olayı "potansiyel terör saldırısı" olarak ele aldığını duyurdu. Olay Londra'nın kuzeyindeki Seven Sisters Caddesi üzerinde, teravih namazının dağılmasının ardından yerel saatle 00:20'de meydana geldi.

'Kamyonet camiden çıkanları kasıtlı olarak hedef aldı'

İngiltere Müslüman Konseyi (MCB), olayın Finsbury Park Camisi'ne yaklaşık 150 metre mesafedeki Muslim Welfare House adlı Müslüman toplum merkezinin önünde gerçekleştiğini açıkladı.

MCB Genel Sekreteri Harun Khan kamyonetin camiden çıkanları kasıtlı olarak hedef aldığını açıkladı.

"Geçtiğimiz haftalar ve aylarda, Müslümanlar birçok İslamofobi olayına maruz kaldı ve bu, şu ana kadarki en şiddetli tezahürüydü" diyen Harun Khan, camilerin etrafında güvenlik önlemlerinin artırılması çağrısında bulundu.

Görgü tanığı: 'Bütün Müslümanları öldürmek istiyorum' diye bağırıyordu

BBC'ye konuşan görgü tanığı Abdul Rahman, kamyonetten çıkan ve koşarak kaçmak isteyen bir adamın "Müslümanların hepsi nerede? Bütün Müslümanları öldürmek istiyorum" diye bağırdığını söyledi. Rahman şoförün "10 ya da 15 insanın üzerine kasten arabasını sürdüğünü" belirtti.

Görgü tanığı ayrıca, bir başka adamla beraber midesinden vurarak durdurdukları şüpheliyi yere yatırdıklarını ve yaklaşık yarım saat sonra polis gelene kadar yere burada tuttuklarını anlattı. Bazı görgü tanıkları, birden fazla saldırgan olduğunu söyledi.

Hamza Nimane isimli bir başka görgü tanığı, saldırı sonrasında "en az yedi kişinin" yerde yattığını ve "ölmüş gibi göründüklerini" kaydetti. Nimane, "İnsanlar camiden çıkıp evlerine güvenli bir şekilde gideceğini düşünüyor" dedi.

Londra Polisi, terörle mücadele ekiplerinin olay yerinde olduğunu açıkladı. May ayrıca sabah saatlerinde olayla ilgili olarak olağanüstü toplantı da yapacak.

İngiltere Müslüman Konseyi'nin tweeti: Bir kamyonetin Finsbury Cami'den çıkanların üzerine sürdüğünü haber aldık. Dualarımız olayın kurbanları ile birlikte.

Londra Belediye Bakşanı Khan: Masum Londralıları hedef alan bir saldırı

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, olayı "masum insanları hedef alan korkunç bir terör saldırısı" olarak niteledi. Khan saldırının, Ramazan ayında ibadet edenleri hedef aldığının açık olduğunu belirtti ve "Aynı Manchester ve London Bridge'deki gibi, belli bir topluluğu hedef alan bir saldırı olduğu görülüyor. Bu ayrıca hoşgörü, özgürlük ve saygı gibi ortak değerlerimize de yapılan bir saldırı" dedi.

Görgü tanıkları, teravih namazı nedeniyle olay sırasında bölgenin kalabalık olduğunu belirtiyor. Saldırı sonrası polis, ambülans ve itfaiye ekipleri olay yerine gönderildi. Saldırıya yönelik soruşturma devam ediyor.

Bültene kayıt ol