Trump'ın dostları, Katar'la ilişkilerini kesti

05.06.2017 - 11:32
Haberi paylaş

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, Katar'la diplomatik ilişkilerini kesti. Türkiye'nin Ortadoğu'daki tek askeri üssünün bulunduğu Katar ablukada.

Müslüman Kardeşler'i desteklediği için "terörizme destek vermekle" suçlayan darbeci Sisi yönetimi, Mısır hava sahasını ve limanlarını Katar'a kapattı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Katarlı diplomatların ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdi.

Bahreyn, "iç işlerine karıştığı" gerekçesiyle diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.

Bu devletlerle ortak ordu kuran Suudi Arabistan ise Sünni El Kaide ve IŞİD militanlarıyla Yemen'de Şii isyancıları desteklemekle suçladığı Katar'ı ülkedeki askeri koalisyondan çıkardı.

Yemen ve Libya da Katar'la ilişkilerini kesti.

23 Mayıs gecesi Katar Haber Ajansı, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'ye atfedilen "ABD'ye karşı ve İran'ı destekleyici" açıklamalar yayınlanmıştı. Bunun bir siber saldırı sonucu çarpıtma amaçlı olduğu açıklaması yapıldı. Fakat Katar aynı zamanda ABD'nin başlıca hedefi hâline gelen İran'la müttefik olmakla da suçlanıyor.

Katar yönetimi, haklarındaki iddiaların haksız ve asılsız olduğunu, kendilerini hedef alan bir kampanyayla karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.

Katar yönetimi, özellikle El Cezire televizyonu aracılığıyla Arap Baharı'nı desteklemiş,  Mısır'da Müslüman Kardeşler hükümetini tanımıştı.

Büyük kriz

Ortadoğu'daki en büyük krizi başlatan dört devletin ortak noktası, 2011-2013 yılları arasındaki Arap Baharı'nı boğan ve Trump yönetiminin başlıca ortağı devletler olmaları.

Trump, Suudi kralı ve ailesiyle kılıç kaldırmış, darbeci Sisi'nin değerli bir dostu olduğunu söylemişti.

Türkiye'nin başlıca müttefiki

Katar, Ankara'nın Ortadoğu'daki güvenilir tek müttefiki. 3 bin askerin konuşlanması planlanan, Türkiye'nin bölgedeki tek askeri üssü burada. İki ülke arasında sıkı ekonomik ve siyasi ilişkiler var.

İki devlet de Mısır'da darbeciler tarafından devrilen Müslüman Kardeşler'i tanıyor, Suriye'de muhalif Müslüman Kardeşler'i müttefikleri olarak kabul ediyor. Daha iki hafta önce başkan olarak katıldığı Ak Parti kongresinde konuşan Erdoğan, Mısır'daki Müslüman Kardeşler'in terörist olmadığını söylemişti.

Tutarsız dış politika

Trump yönetimi ile anlaşmak ve başlıca müttefik olarak kabul etmek için elinden geleni yapan Ak Parti hükümeti, bölgede siyasi gericiliğin kalesi olan Suudi Arabistan'la da iyi ilişkiler kurmak istiyor.

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlar nasıl 17-25 Aralık'ta Türkiye'yi etkilediyse, Trump ve müttefiklerinin Katar ablukası da Ankara'yı etkileyecek. Bölgesel güç olma hedefiyle izlenen tutarsız dış politika, bir kez daha duvara çarpacak gibi gözüküyor.

Krizin ilk sonucu

Petrol zengini ve ürünü bir devlet olan Katar, hemen her şeyi dışarıdan ithal ediyor. Diplomatik abluka, aynı zamanda fiili bir ambargo da getirecek. Nüfusunun çoğu göçmen Asyalı işçilerden oluşan Katar'ın halkını zor günler bekliyor.

Arap Baharı, zengin aileler, diktatörler, emirler, şeyhler, kralların düzenine son vermek için başlamıştı. Devrimleri kanla bastıran bu yöneticiler, şimdi kendi aralarında büyük bir kapışmaya girişiyor.

Bültene kayıt ol