Bir kez daha genel grev: Yunanistan işçi sınıfının direnişi sürüyor

17.05.2017 - 22:06
Haberi paylaş

1 Mayıs'tan sonra bir kez daha Yunanistan'da genel grev hayatı durdurdu.

Kamu çalışanlarının sendika konfederasyonu olan ADEDY ile özel sektördeki işçilerin örgütlendiği sendika konfederasyonu GSEE'nin yanı sıra Komünist Parti'ye yakın PAME'nin de çağrısıyla gerçekleşen genel grev, ülkede hayatı durdurdu.

Hükümetin kreditörlerle yaptığı anlaşma sonucu uygulanacak olan ek kemer sıkma tedbirlerine karşı düzenlenen genel grev kapsamında, Atina'da on binlerce işçinin katıldığı gösteriler düzenlendi. Selanik ve diğer bir dizi şehirde de işçiler sokaktaydı.

Grev sebebiyle vapur seferleri dururken, otobüs ve tren seferleri son derece kısıtlı oranda gerçekleştirildi. Havayolları da saatler boyunca grevden etkilendi.

Hiçbir gazete basılmadı. İnternetten yayın yapan haber siteleri ve televizyon kanalları da ciddi oranda etkilendi.

Doktorlar ve diğer hastane çalışanları grevdeydi. Hastanelerde yalnızca acil servisler hizmet verdi.

Devlet personeli, öğretmenler ve adliye çalışanları greve katılım sağladı. Üreticiler ile pazarcıların da grevde yer alması nedeniyle ülkenin hiçbir yerinde halk pazarları kurulmadı.

Hükümetin kreditörler ile yaptığı ek kemer sıkma önlemleri kapsamında maaşlarda yapılan kesintileri protesto eden bir grup polis memuru, Maliye Bakanı Vekili Yorgos Huliarakis'in bakanlıktaki odasını bastı. Maliye Bakanlığı binası önünde toplanan aralarında Panhelenik Polis Memurları Sendikası (POASY) Başkanı Grigoris Gerakaros'un da bulunduğu göstericiler, Huliarakis ile görüşme talepleri kabul edilmeyince binaya girerek Maliye Bakanı Vekili'nin odasını işgal etti.

Birçok yerde grev ve eylemlere göçmen işçiler de katıldı.

Kreditörlerle yapılan anlaşma yarın parlamentoda oylanırken, işçiler Sintagma Meydanı'nda buluşarak protestolarını sürdürecek.

Bazı meslek grupları grevlerini sürdürme kararı aldı. Liman işçileri 48 saatlik grev kararlarını uzatarak 48 saat daha grev yapacaklar. Avukatlar, doktorlar ve noterler de yarın da grevde olacaklar. Belediye işçileri ise 22-23 Mayıs'ta iki gün grevde olacak.

Bültene kayıt ol