Bölgede TSK'nın hava saldırısını destekleyen yok

26.04.2017 - 08:33
Haberi paylaş

Türkiye, Şengal ve Rojava'ya yönelik hava saldırılarına bölgedeki hiçbir güçten destek bulamadı.

Hava saldırılarında YPG'lilerin ve 5 peşmergenin öldüğü aktarılıyordu.

Koalisyon vurulan yeri ziyaret etti

Saldırıların ardından, ABD liderliğindeki emperyalist koalisyonun temsilcileri ve komutanları, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlığı üyeleriyle birlikte, TSK tarafından bombalanan Qereçox’u ziyaret etti.

ABD dışişleri Erdoğan'ı yalanladı, "endişeliyiz" dedi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, dün yaptığı açıklamada, hava harekâtının IŞİD'e karşı koalisyon tarafından onaylanmadığını söyledi. Toner, hava harekâtından dolayı 'derin endişe' duyduklarını ve bu endişelerini Türkiye hükümetine ilettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bombardıman öncesi Moskova ve Erbil'in yanında Washington'unda bilgilendirildiğini söylemişti.

Pentagon "kaygılı"

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Türkiye’nin operasyonları konusunda ABD ve ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon ile yeterli bir şekilde koordine edilmediği gerekçesiyle "Türkiye’ye kaygılarını dile getirdiklerini" açıkladı.

Irak merkezi hükümetinden kınama

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Bağdat’ta düzenlediği basın açıklamasında Türkiye’nin Şengal’de gerçekleştirdiği ve 5 Peşmerge’nin yaşamını yitirdiği hava saldırısını kınadı.

Şengal’de gerçekleşen hava saldırısının Irak’ın egemenliğinin ihlali olduğunu dile getiren İbadi, Irak topraklarında yabancı güçlerin varlığını kabul etmediklerini söyledi.

Federe Kürdistan'dan tepki

Peşmerge Bakanlığı, saldırıda 5 Peşmerge’nin yaşamını yitirdiğini ve 9 Peşmerge’nin yaralandığını belirtti. Açıklamada, “Peşmerge’nin Türkiye uçakları tarafından bombalanması kabul edilemez” ifadesi kullanıldı, PKK'nin ise bölgeden çekilmesi talep edildi.

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda grubu bulunan KDP dışındaki 5 parti, TSK’nin Şengal’e düzenlediği hava saldırısıyla ilgili yaptıkları açıklamada “Türkiye’yi durdurun” çağrısında bulundu. Bunlar, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Değişim Hareketi (Goran), Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu), Kürdistan İslami Topluluk (Komel) ve Kürdistan İslami Hareket (Bızutnewe) idi.

Bültene kayıt ol