Fransız Guyanası’nda genel greve giden işçiler kazandı!

23.04.2017 - 22:23
Haberi paylaş

Fransız Guyanası'nda 37 sendikanın birlikte örgütlediği genel grev, bir aylık sürede bölgede hayatı felç ettikten sonra, işçilerin taleplerini Fransız hükümetinden kazandı.

Güney Amerika kıtasındaki Guyana’da bulunan Avrupa Uzay Ajansı üssü, Mart ayında grevlerden dolayı Ariane roketinin fırlatılmasını ertelemişti.

Fransız Guyanası'nda bundan sonra bir dizi sebepten Fransız hükümetine karşı kitlesel gösteriler ve genel grev başladı.

Fransa'nın Güney Amerika'daki sömürgesinde, işsizlik oranı %22'ye çıkmış durumda. 250 bin kişinin yaşadığı Guyana'da halkın %15'inin temiz suya erişimi bulunmuyor. Yüksek suç oranları, yoksulluk, eğitim ve sağlık alanındaki sıkıntılar ve altyapı eksiklikleri de işçi sınıfını isyan ettirdi.

Grevciler, Fransız hükümetinden bölgeye daha fazla bütçe ayırmasını talep ediyordu. Hükümet ise sürekli olarak eylemcilerin talebini karşılayacağını iddia etti.

Sonunda, 2.2 milyar dolarlık yardım paketinde anlaşılması sonucunda, Fransız Guyanası'ndaki genel grev kazanımla sona erdi. Fransa'nın denizaşırı topraklar bakanı Ericka Bareigts, anlaşmanın bölgenin geleceği için "tanımlayıcı önemde" olduğunu söyledi.

Anlaşmanın geçtiğimiz cuma günü başkent Cayenne'de imzalanmasının ardından pazartesi günü tüm blokajların kalkması ve operasyonların normale dönmesi bekleniyor.

Bültene kayıt ol