Mısırlı sosyalistler: “Sisi, Mısırlı Kıptilere karşı işlenen bu suça ortaktır!”

10.04.2017 - 09:56
Haberi paylaş

Mısırlı Devrimci Sosyalistler dün IŞİD tarafından iki kiliseye gerçekleştirilen bomblalı saldırı sonrasında internet siteleri üzerinden açıklama yaptılar.

Açıklamadan bazı satır başları şöyle idi:

"(...) Ocak 2011'de, devrimden birkaç hafta önce, kiliselerinin yakılması ve bombalanmasına karşı, Kıpti gençlerin sokaklarda olduğunu unutmamalıyız. (...) Mübarek rejimi de mezhepçi bir rejimdi, bugün Sisi'nin rejimi de aynı mezhepçi ilkelere dayanıyor.

(...)

Polis kuvvetleri tarafından desteklenen, Kıpti ve Müslüman dini liderler arasındaki yüzeysel ittifaklar, ancak demokrasi, özgürlük ve sosyal adalet için ortak bir devrimci mücadele etrafında kendine yer bulabilirdi. Bunun dışında böyle bir “anlaşma” hiçbir zaman barışın sağlayıcısı olamazdı. 2011’in Ocak ayında gerçekleştirdiğimiz devrim tam da bu yolla mezhepçiliği temelinden sarsmıştı.

Ancak bu eşsiz devrim anı çok sürmedi. Müslüman Kardeşler devrime ihanet etti ve Askeri Konsey (SCAF) yanında yer aldı. Bu olay, devrimi mezhepçilikle kirletti ve Maspero katliamıyla sonuçlandı. Seküler muhalefet de, Müslüman Kardeşler'den kurtulmak için orduyla iş birliği yaptı ve Sisi'nin 2013 darbesinin yolunu açtı.

Sisi, Mısır devlet yapısının mezhepçi temellerini eski haline getirdi ve Mübarek rejimininde var olan mezhepçi temelleri yeniden inşa etti. Kıptiler bunun bedelini defalarca kanlarıyla ödediler. Bu yüzden Kıpti halkı İçişleri Bakanının görevden alınmasını ve cezai ihmalden yargılanmasını talep ettiğinde bu harekete destek olmalıyız.

Bu rejimin sözde “güvenlik güçleri” sadece ve sadece bu katliamların, kana susamışlığın ve mezhepçiliğin suç ortağı olabilir. Bu; zulme ve diktatörlüğe boğulmuş bir rejim. Bu rejim; El-Ezher çevresi tarafından mezhepçiliğin bir zehir gibi akıtıldığı bir rejim. Bu rejim, Kıpti kitlelerin yaşadığı sistematik ayrımcılığı ve zulmü ortadan kaldırmak için tek bir adım atmamış bir rejim, hatta tam tersine bu rejim; ayrımcılığı ve zulmü körükler, iktidarını sürdürmek için mezhep kartını oynamaktan asla çekinmez.

Bugün her türlü mezhepçiliğe karşı aşağıdan bir hareket inşa etmenin günüdür; yaşanan vahşetin, katliamların sorumlularını kınamakla yetinmeyen ve mezhepçiliğe karşı kararlılıkla mücadele eden bir muhalefet inşa etmenin günüdür."

Bültene kayıt ol