Suriye üzerinden ABD-Rusya gerginliği tırmanıyor

08.04.2017 - 11:45
Haberi paylaş

Rusya dışişleri bakanlığının ABD’yle imzalanan hava güvenliği anlaşmasını askıya almasının ardından Rusya hükümeti yetkililerinden yeni açıklamalar geldi.

ABD’nin İdlip’teki kimyasal saldırı sonrası Suriye’ye ait bir hava üssüne füze saldırısı düzenlemesinin ardından Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov aracılığıyla açıklama yapan Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırının ‘egemen bir devlete’ yönelik gerçekleştirildiğini söylemiş, füze saldırısının ABD-Rusya ilişkilerine de zarar verdiğini belirtmişti.

Rusya dışişleri bakanlığı, ABD’nin saldırısını uluslararası kuralların ihlali olarak değerlendirmiş, ABD’yle operasyonlar sırasında olumsuz olayları önlemek amacıyla imzaladığı hava güvenliği anlaşması olarak tanımlanan “Suriye memorandumu”nu askıya almıştı.

ABD’yle havada çarpışabiliriz

Peskov yeni bir açıklama yaparak, Washington’la iletişim kanallarının kapandığını belirterek, iki ülkenin havada çarpışma riskinin ciddi biçimde arttığını söyledi.

Kremlin sözcüsü, ABD’nin Suriye’ye saldırısını da IŞİD ve diğer ‘radikal’ grupların çıkarlarına hizmet etmek için gerçekleştirildiğini öne sürdü

Rusya Başbakanı Medvedev’den savaş sinyali: "ABD ile çatışmaya ramak kaldı"

ABD’nin Suriye’yi vurmasına en sert tepkiyi Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev verdi: “ABD ile çatışmaya ramak kaldı.”

Medvedev, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’nin ‘meşru’ yönetimiyle öfkeli bir şekilde mücadele edeceğinin görüldüğü yorumunda bulundu.

Ne olmuştu?

ABD, dün sabah İdlip’teki kimyasal saldırının sorumlusu olarak gördüğü Baas Rejimi güçlerine yönelik bir füze saldırısı gerçekleştirmişti. Harekâtta altı kişi hayatını kaybederken Pentagon, saldırının tek seferlik olduğunu açıklamıştı.

Türkiye’de hükümet kanadından yapılan açıklamalarda ABD’nin Suriye’yi vurmasına destek verilmiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ‘daha fazlasını’ beklediğini söylemişti. Rusya ise tepki olarak ABD’yle 2015’te imzalanan hava güvenliği anlaşmasını iptal etmişti.

Bültene kayıt ol