Yunanistan: “Azınlığın hedef gösterilmesine hayır”

07.04.2017 - 17:02
Haberi paylaş

Geçtiğimiz hafta tüm “kargaşanın lâğım kanalları”, İliopetra (Göynüklü) Camii’nde bulunan iki silâh haberiyle “şok yaşayıp”, “şok yaşattılar”.

Üstelik bu silâhlar caminin minaresinde “saklıydılar”. Diğer yandan ise restoraston halindeki, Balkanların en büyük Müslüman İbadethanesi olan, Didimotiho’daki (Dimetoka) Beyazıt Camii’nin yakılmasının haber değeri düşürüldü.

Peki, aslında olan ne?

İliopetra, Topiros (İnhanlı) Belediyesi sınırlarında bulunan bir köy. Burada, bundan birkaç yıl önce Hrisi Avgi motorsikletlerle tur eylemleri düzenleyerek başörtülü kadınları terörize etmişti. O dönemler bu faaliyetleri, Ksanthi’de (İskeçe) Nisan 2013’te düzenlenen antifaşist eylemlerin etkisiyle sınırlanmıştı.

Geçtiğimiz salı öğle saatlerinde polis, aldığı bir ihbar sonrasında, İliopetra’nın eski camiinin avlusunda bir arama yaptı. Orada, iki silah, bir susturucu ve bir sırt çantası içinde fişekler buldu. Caminin minaresinin caminin dış kısmında bulunduğunu, çelik yapı olduğunu ve herkesin çıkabileceği oranda alçakta olduğunu belirtmekte fayda var.

Akabinde polis cami imamının evinde bir arama yaptı ve burada da bir av silahı buldu. Ve İliopetra Camii’nin imamı Sabri Kâhya, 22 ve 38 mm olmak üzere iki silah bulundurmaktan suçüstü mahhemesine çıkarılmak üzere tutuklandı. Ertesi gün Adi Suçlar savcısı karşısına çıkarıldı ve suçlu olduğunu kanıtlayan hiçbir belge bulunamadığından, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Sözkonusu imam, hiçbir zaman hiçbir kimseye karşı bir kusuru olmamış bir kişi. Camiye silah yerleştirilmesi ise, aşırı sağın, faşistlerin ve derin devletin çalışma taktiklerinin tüm özelliklerini taşıyan bir provokasyon. Azınlığı ve özellikle de ibadet alanlarını hedef gösteren, Trakya’daki Müslümanları “Cihadçı” ve camileri “terör yuvası” olarak göstermek isteyen bir eylem. İki toplum arasına ırkçı zehrin yayılmasını isteyen bir metod.

Ve tek değil. Azınlığın maruz kaldığı ve kaygılandırıcı saldırılar genişleyerek devam etmekte. Son iki yılda, olaylar saymakla bitecek gibi değil. Bunlardan en önemlilerinden biri din görevlilerinin kaçırılması ve Ksanthi seçilmiş Müftüsü’ne tehditler. Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi bürolarına saldırı ve Sadık Ahmet’in hayatını kaybettiği arabanın çalınması. Hrisi Avgi’nin, Helsinki Gözlemciliği’nin insan hakları günü vesilesiyle gerçekleştirdiği etkinliği basması. Hrisi Avgi’nin DEBP Başkanı Aliçavuş aleyhine açtığı davalar. İmathia ve Didimotiho’da ibadethanelerin kapatılması.

Kovuşturma

Tüm bu çıkıp da azınlığı “suçlayanlar”, azınlığın seçtiği müftüye “sahte müftü” diyen aynı kişiler – ki kendisi makamı gasp suçlamasıyla kovuşturmaya uğruyor, hem de AİHM’nin aksi yöndeki kararına rağmen. Azınlık mensubu (Yunanca programdaki) eğitimcilerin tüm devlet okullarında ders verebilirken azınlık okullarında ders vermesini yasaklayan karara sesini çıkarmayanlar. Anaokullarına anaokulu öğretmenlerinin yanında bir de çocukların anadilini konuşabilen yardımcı öğretmenin olmasına karşı çıkanlar. Üstelik de bunun pedagojik olarak doğru olduğunu bildikleri halde karşı çıkanlar. Azınlık köylerindeki “bara” (bir nevî gümrük) hakkında ve ‘90’ların ilk yıllarına kadar süren (55.000 vatandaşlıktan çıkarma) hakkında hiçbir şey bilmeyen ve sormayanlar. Yıllardır Trakya’daki Müslümanları “Türk ajanı” olarak görenler.

Bu durumdan SYRİZA-ANEL hükümeti sorumlu. Çünkü Trakya’nın yönetimini ANEL’e teslim ettiler (SYRİZA kongresinde delegelerin konuşmalarına bakın). Irkçı AB-Türkiye anlaşmasını imzalayıp mültecileri toplama kamplarına kapatıyorlar. Ve bu ırkçı anlaşmayı uygulayarak, islamofobik AB’ye destek oluyorlar. SYRİZA azınlık tarafından desteklendi ve umut ekti, ancak sonunda kendisine güvenen insanları hayal kırıklığına uğrattı. İşçi hareketi, Sol ve ilerici insanlar milliyetçiliğe ve azınlığın faşistler ve derin devlet taradından hedef gösterilmesine karşı durmalıdır. Hep birlikte, birlikte mücadeleye.

Cemali Mülazım

*Bu yazı İşçi Dayanışması (Ergatiki Allileggii) gazetesi ve Barikat Online’da Yunanca olarak yayınlanmıştır.

Bültene kayıt ol