Trump savaşa dahil oluyor: ABD ilk kez Esad'ı vurdu

07.04.2017 - 08:18
Haberi paylaş

Trump başa geldiğinden beri Irak ve Suriye'de sivilleri katletme hızını bir hayli artıran ABD, bu kez de Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross destroyerlerinden ateşlenen 59 Toma Hawk füzesiyle rejime ait Şayrat Hava Üssü'nü vurdu.

ABD ordusu, Trump'ın talimatıyla Suriye'nin Şayrat Hava Üssü'nü savaş gemilerinden atılan 59 füzeyle vurdu.

Pentagon'da toplantı sürerken USS Ross ve USS Porter ABD füze destroyerleri Suriye açıklarına yaklaştı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriye saatiyle 04:40'ta Akdeniz'in doğusundaki ABD savaş gemilerinden Suriye'ye 59 Tomahawk füzesi fırlatıldığını duyurdu. Füzelerin Humus yakınlarında Al-Shayrat hava üsssünü hedef aldığını duyurdu.

Rusya'dan tepki

ABD'nin Suriye hava üssünü vurmasının ardından tüm dünyada gözler Rusya'ya çevrildi. Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acilen toplantıya çağırıyor. Rusya'nın sahada yanıt vermek yerine diplomatik olarak operasyonun meşruiyetini tartışmaya açmaya hazırlandığı yorumu yapılıyor.

Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, ABD’nin Suriye bombardımanını, "BM üyelerine karşı yapılan agresif bir eylem" diye nitelendirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamada ise "Saldırı ABD-Rusya ilişkilerine belirgin bir zarar verecek. ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesi uluslararası hukukun ihlali. Saldırı egemen bir devlete düzenlendi" denildi.

Haber verildi mi?

ABD'li kaynaklar saldırıdan önce bilgi verilmesi nedeniyle üssün çok kısa bir süre içerisinde boşaltıldığını açıkladı. Moskova ise kendilerine bilgi verilmediğini açıkladı.

Trump'tan açıklama: "Elzemdi"

ABD Başkanı Donald Trump, "Bu gece kimyasal saldırının yapıldığı askeri üssü hedef alan bir saldırı emrini verdim. Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için elzemdi" dedi.

Oysa ABD, Mart ayı içinde Irak ve Suriye'de, en az Esad-Rusya ittifakı kadar vaşhi bir şekilde sivilleri öldürmüştü.

İsrail İngiltere ve Suudi Arabistan'dan destek

İngiltere'den yapılan açıklamada, 'ABD'nin operasyonuna tam destek veriyoruz" denildi. Suudi Arabistan'dan da ABD'nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yapıldı. İran ise saldırıyı kınadı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, "Bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmekteyiz" dedi.

AKP umutlanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın İdlib'deki kimyasal silah saldırısıyla ilgili açıklamalarını değerlendirerek, "Teşekkür ederim ama lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, Türkiye olarak bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" demişti.

Başkan olduğundan beri Trump'tan Ortadoğu planlarında müttefiklik bekleyen ancak derin bir hayalkırıklığına uğrayan AKP hükümeti, bu son gelişmeyle birlikte umutlanabilir.

Bültene kayıt ol