Belarus ve Rusya'da kitlesel protestolar

26.03.2017 - 21:20
Haberi paylaş

Belarus ve Rusya, iktidarlara yönelik kitle gösterileriyle sarsılıyor. İki ülkede de polis eylemlere sert bir biçimde saldırdı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Belarus'ta hükümetin yılda altı aydan az çalışanlardan yıllık 230 dolar vergi alma kararını protesto için yapılan gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Hükümetin gösterileri yasaklamasına rağmen başkent Minsk ve diğer kentlerde sokaklara dökülen binlerce kişi polis aleyhine sloganlar attı. Şaibeli seçimlerle ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, haftalardır devam eden protestoların ardından 9 Mart'ta vergileri bu yıl için askıya almıştı.

İşçi düşmanı başkan Lukaşenko, "sosyal parazit vergisi" adını taktığı verginin "çalışmak istemeyenleri disipline edeceğini" ve 2015'te çıkardığı bir kararnameyle uygulanan verginin kaldırılmayacağını açıkladı.

Rusya'da yolsuzluk karşıtı protestolar

Rusya'da ise iktidar yolsuzluklar nedeniyle protesto ediliyor. Başkent Moskova'da binlerce kişinin katıldığı eylemde en az 750 kişinin gözaltına alındığı aktarılıyor.

Ülkede 100 noktada yapılan gösterilerde Başbakan Dmitry Medvedev hedef alınıyor. Moskova dışındaki yerlerde de yüzlerce kişinin polis tarafından gözaltına alındığı belirtiliyor.

Moskova'daki eylem perşembe günü polis tarafından "provokatif" ve "yasadışı" ilan edilmişti. Benzer bir açıklama daha sonra da Kremlin'den yapılmıştı.

Bültene kayıt ol