AB'de dönüm noktası: Brexit resmen başlıyor

14.03.2017 - 13:51
Haberi paylaş

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında yapılan referandumda İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı almasının yarattığı kriz sürüyor. "Brexit" ile ilgili süreç resmen başladı. İskoçya'da ise 2.5 yıl sonra bir kez daha bağımsızlık referandumu yapılması gündeme geldi.

İngiliz parlamentosu, AB'den ayrılma kararının önündeki son yasal engeli kaldırdı ve İngiliz hükümetinin Brüksel’le AB’den ayrılma (Brexit) kararını resmen müzakere etmesinin yolu açıldı. Lordlar Kamarası, Brexit’i resmen başlatmaya izin veren tasarıyı onayladı. Böylece Başbakan Theresa May, AB’nin Lizbon Anlaşması’nın üyelikten ayrılma koşullarını belirleyen 50. maddesi kapsamında resmi girişimde bulunma yetkisine sahip oldu. May’in bu adımı ay sonunda atması bekleniyor.

Ne olacak?

Brüksel’le ayrılık müzakereleri, Londra’nın resmi başvurusunun ardından resmen başlayacak. Müzakerelerin en az iki yıl sürmesi bekleniyor. Tarafların müzakereler sonrası varacağı anlaşmanın Brüksel tarafından da kabul edilmesi, AB üyelerinin en az yüzde 72’sinin onayını alması gerekiyor. Onay veren ülkelerin Avrupa Birliği nüfusunun yüzde 65’ini temsil etmesi ve anlaşmanın Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması şart.

Müzakereler iki yılda bitirilemezse, tüm AB ülkelerinin de onay vermesi şartıyla, birer yıllığına uzatılabiliyor. Taraflar iki yıl içinde uzlaşamaz ve tek bir AB ülkesi bile müzakereleri uzatmama yönünde karar alırsa, İngiltere AB’yle hiçbir anlaşma yapamadan ayrılmış olacak. Yani, AB’yi bir karmaşanın beklediği söylenebilir.

İskoçya da Londra'dan ayrılmak istiyor

İngiltere bir yandan da, İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılmasını yeniden tartışıyor. Zira İskoç yönetimi, Londra parlamentosunun kararındna bir gün önce, Avrupa Birliği’nde kalabilmek için yeniden bağımsızlık referandumu düzenlemek istediklerini açıkladı.

İskoçlar, son referandumda İngiltere’den ayrılmama yönünde oy kullanmıştı. Ancak Brexit referandumunda da, İskoçların büyük çoğunluğunun Avrupa Birliği’nde kalmak istediği ortaya çıktı. İskoçya şimdi, Avrupa Birliği üyesi olarak kalabilmek için Birleşik Krallık’tan ayrılmayı istiyor. Fakat yeni bir referandum düzenlenmesi için Londra Parlamentosu’ndana onay çıkması gerekiyor.

Bültene kayıt ol