Uluslararası Sosyalist Akım'dan 18-19 Mart'ta ırkçılığa karşı sokağa çıkma çağrısı

10.03.2017 - 06:18
Haberi paylaş

Uluslararası Sosyalist Akım, 18-19 Mart'ta dünyanın birçok yerinde gerçekleştirilecek ırkçılık karşıtı gösterileri güçlendirme çağrısı yaptı.

Açıklama şöyleydi:

Trump’a karşı çık! 18-19 Mart yürüyüşlerini ırkçılığa karşı uluslararası hareketi örgütlemek için kullan!

Donald Trump’ın ABD başkanlığına seçilmesi, gelişmiş kapitalist toplumlardaki egemen sınıf siyasetinde keskin bir sağa kayışı işaret ediyor. Açıkça ırkçı ve cinsiyetçi biri Beyaz Saray’da oturuyor, ekonomik milliyetçiliği ve “Önce Amerika” sloganını öne çıkarıyor ve ona Batı’nın İslami dünya ile savaşta olduğunu savunan Stephen Bannon gibi gericiler danışmanlık yapıyor. Trump’ın nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yedi ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girmesini yasaklayan Başkanlık kararnamesi  -her ne kadar mahkeme tarafından askıya alınmış olsa bile- yeni bir İslamofobik saldırının işareti.

Elbette Trump’ın seçilmesi, sağa kayışın tek işareti değil. Britanya’da Theresa May yönetimindeki Muhafazakârlar Avrupa Birliği’nden ayrılma yönündeki oya ırkçı ve yabancı düşmanı bir damga vurmaya çalışıyorlar. Daha kötüsü de muhtemel. Fransa’da Marine Le Pen’in Nazi Ulusal Cephe’si başkanlık seçimleri için yapılan anketlerde önde gidiyor. Ulusal Cephe bu seçimlerde Trump’ın kullandığı temaları hatırlatan, küreselleşmeye karşı yurtsever bir muhalefet programını savunuyor. Almanya’da, Almanya için Alternatif burjuva siyaset sahnesinin tümünü İslamofobik bir yönde sağa kaydırıyor. Geert Wilder aynı şeyi Hollanda’da başarmak istiyor.

Merkez sol ve merkez sağ hükümetler tarafından yıllardır göçmenleri, mültecileri ve Müslümanları hedef alarak uygulanan kurumsal devlet ırkçılığı yeni sağın saygıdeğer hale gelmesine katkıda bulundu. Trump’ın “yasadışı” göçmenlere yönelik saldırıları, Barack Obama’nın kitlesel sınır dışı etme politikalarının üzerine kuruluyor. AB’nin son otuz yıldır bir “Avrupa Kalesi” kurma girişimlerinin meyvelerini Akdeniz’de ölen binlerce göçmen ve mültecide görüyoruz.

Sağcı tehdit o kadar ciddi ki, soldaki pek çok kişi itibarsız neoliberal merkezle ittifak yapmayı cazip buluyor. Bunu Demokrat Parti’nin Clintoncı kurumsal/şirket kanadının Trump’a karşı olan direnişte egemen olmaya çalıştığı ABD’de açıkça görüyoruz. Sağ ile mücadele etmek için mümkün olan en geniş birliğin kurulması gerektiği doğru. Ancak eğer bu hayal kırıklığına uğramış seçmenleri Trump’a, Le Pen’e ve onların benzerlerine iten neoliberal ekonomik politikalardan sorumlu partilerle “cumhuriyetçi” ittifaklar halini alırsa, sonuçta aşırı sağ daha da güçlendiren bir etki yaratabilir.

Alternatifin aranması gereken yer bu yılın başından beri gerçekleşen yaygın kitlesel eylemler. ABD’de ve başka ülkelerde, Trump’ın yemin töreni sonrasında gerçekleştirilen kadın yürüyüşleri, Müslüman yasağına karşı yapılan eylemler, 18 Şubat’ta Barcelona’da mültecilere destek için yapılan devasa eylem, Paris’in Aulnay-sous-Bois banliyösünde polisin genç işçi Theo’ya karşı vahşi saldırısına karşı verilen militan tepki. Yalnızca gösteriler yoluyla değil grevlerle de sağcı saldırıyı geri püskürtmek için güç biriktiren uluslararası bir harekete ihtiyacımız var.

18-19 Mart, bu hareketin geliştirme yolundaki önemli adımlardan biri. 18 Mart Cumartesi Birleşmiş Milletler Irkçılık Karşıtı Gün. Bu gün son yıllarda aşırı sağın ve mülteci karşıtı ırkçılığın gelişmesine karşı eylemlerin yapıldığı uluslararası bir eylem günü haline geldi. Bu yıl 18-19 Mart tarihlerinde pek çok ırkçılık karşıtı eylem yapılması planlanıyor. Onlar ne kadar büyük ve yaygın olursa, gelecekteki eylemler için o kadar güçlü bir temel atılmış olur. Bu eylemleri mümkün olan en geniş ölçekte inşa etme görevini üstleniyor ve her yerdeki sosyalistleri ve ırkçılık karşıtlarını bu çabamızda bize katılmaya davet ediyoruz.

Uluslararası Sosyalist Akım Koordinasyonu

Bültene kayıt ol