Sokağa çıkan hareketin etkisi: Trump'ın seyahat yasağına destek hızla azalıyor

12.02.2017 - 21:05
Haberi paylaş

ABD'nin ırkçı başkanı Donald Trump'ın müslümanların yaşadığı 7 ülkeden gelenlere vize vermeme uygulaması, buna karşı gelişen kitlesel protesto hareketinin sonucunda toplumdaki desteğini büyük oranda yitirdi.

Quinnipiac firmasının Ocak ayında yaptığı ankette sorduğu "Bu o bölgelerden gelen mültecileri de reddetmek anlamına gelse de, "teröre meyilli" bölgelerden göçün yasaklanmasını destekliyor musunuz?" sorusuna yanıtlarda %48 lehte %42 aleyhte görüş bildirmişti. Ancak hem Trump'ın yasağının detaylarının belli olması hem de kitlesel olarak protesto gösterilerinin yapılması bu durumu değiştirdi. Aynı soruya Şubat ayı başında verilen cevaplarda ABD'lilerin %50'si yasağa karşı çıktı, destek ise %44'e indi. Net değişim %12 oldu.

Aynı firmanın yaptığı anketlerde, Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerden göçün yasaklanmasına karşı çıkma oranı %51'e %46 öndeydi. Bu oran tüm ülkelerden mültecilerin yasaklanması şeklinde sorulan soruda %60'a %37 ırkçılık karşıtları lehineydi. Suriyeli mültecilere yönelik yasağa karşı çıkanların oranı %70 iken destek yalnızca %26'da kaldı.

Washington Post'taki habere göre, Gallop ve CBS anketlerinin sonucu da Trump'ın mültecilere yönelik politikalarına ABD toplumunun çoğunluğunun karşı çıktığını gösteriyor.

Quinnipiac firmasının anketinde ayrıca şu sonuçlar ortaya çıktı:

- Trump'ın politikalarının ABD'yi teröre karşı güvenli bir ülke hâline getireceğini düşünenlerin oranı %40. Daha güvensiz yapacağını düşünen %41 ile fark olmayacağını söyleyen %16'yı birleştirdiğimizde, %57 yeni başkanın anlattığı ana çizgiyi desteklemiyor.

- %44 Trump'ın teröre karşı politikalarına destek verirken %49 karşı çıkıyor.

- %56 Trump'ın dış politika çizgisine karşı, yalnızca %38 destekliyor.

Bültene kayıt ol