Trump yönetiminin ilk saldırısı: Kirli enerji

21.01.2017 - 13:02
Haberi paylaş

Exxon Mobil CEO’sunun dışişleri bakanı olacağı yeni ABD yönetimi, ilk saldırıyı iklim ve sosyal adalet hareketinin elde ettiği kazanımlara karşı başlattı.

Trump yemin eder etmez, Beyaz Saray web sitesindeki küresel ısınma bölümü kaldırıldı. “Önce Amerika Enerji Planı” başlıklı bir açıklama konuldu.

Seçim kampanyasında “küresel ısınma çevrecilerin yalanıdır” argümanını sık sık kullanan Trump yönetimi, Obama döneminde kabul edilen İklim Eylem Planı’na son verildiğini duyurdu. Bu plan, Obama dönemindeki en kitlesel mücadele olan iklim ve yerli direnişlerinin basıncıyla oluşmuştu. Sınırlı, uzun bir zaman dilimine yayılmış, etkili bir çözüm olmaktan uzak nitelikte olsa da Amerika’nın sera gazı emisyonları azaltmayı içeriyordu.

Fosil yakıtlarda ısrar

Beyaz Saray’ın “önce enerji” planında, kömüre sadık kalınacağı, kömür endüstrisinin canlandırılacağı vurgulanırken “özellikle federal topraklardaki tahminen 50 trilyon dolar değerindeki kullanılmayan kaya petrolü, gazı ve doğal gaz kaynaklarından faydalanmalıyız” deniliyor.

Kömür de kaya gazı da fosil yakıt, iklim değişikliğini durdurmak için kesinlikle kullanılmamalı.

Kaya gazının, kirli bir enerji olan doğalgazdan tek farkı çıkarılma yöntemi. Çıkartmak için çok miktarda su kullanılırken, yeraltı su kaynakları da kirletiliyor.

Doğal varlıklara saldırı

Küresel ısınmanın başlıca sorumlusu ABD’nin yeni yönetimi, iklim ve doğal varlıkların korunmasına dönük mücadelenin elde ettiği kazanımlarını gasbederek dev enerji ve sanayi şirketleri etrafında ekonomiyi düzenlemek istiyor. Bunun için gereken enerjiyi, yerli halkların yaşam alanlarının içinde yer aldığı doğal varlıkları yok ederek elde etme amacındalar.

Petrol ile atmosferi karbondioksitle dolduran ABD şirketleri, son dönemde kaya gazı ve petrolüne göz dikmişti. Sera gazı üreten bu kirli enerjiye karşı yüzbinlerce insan sokaklara dökülmüştü.

Enerji için savaş tehdidi

Trump yönetiminde doğrudan yer alan dev enerji şirketleri, çıkarları için savaş çıkartmaktan geri durmayacaklarını da duyurdu: "Başkan Trump, ABD'yi enerji alanında OPEC kartelinden ve çıkarlarımıza düşmanca yaklaşan her ülkeden kurtararak bağımsız hâle getirmeye kararlı.”

Neoconların dönüşü: Trump’ın A takımı

Trump protestolar arasında göreve başladı

İklim düşmanı CEO, ABD yönetiminde

Küresel kıyametin ortasında sol nasıl kazanır?

Bültene kayıt ol