Neoconların dönüşü: Trump’ın A takımı

21.01.2017 - 09:07
Haberi paylaş

ABD'de göreve başlayan Trump’ın A takımında yer alan beş isim, işledikleri insanlık suçlarıyla tanınıyorlar; savundukları politikalar dünya için bir tehdit.

Bu isimler şöyle...

Başkan yardımcısı: Mike Pence

Eski radyo programcısı, İndiana Valisi. Evanjelist ve koyu muhafazakar. Cumhuriyetçi Parti’nin aşırı sağ kanadı Çay Partisi’nden. Göçmen, eşcinsel hakları ve kürtaj karşıtı. Ortadoğu’daki geleneksel ABD politikalarını savunuyor. Küresel ısınmanın çevrecilerin uydurduğu bir yalan olduğunu söylüyor.

Dışişleri Bakanı: Rex Tillerson

Küresel iklim değişikliğinin başlıca sorumlularından biri olan dev şirket Exxon Mobil’in Başkanı ve CEO’su. Exxon Mobil, 'vahşi kapitalizmin ve Protestan inancının kalesi’ olarak niteleniyor. Tilleron, Putin'in arkadaşı. ‘Orta Doğu'da önceliğimiz IŞİD'i yenmek olmalı’ derken Güney Pasifik Denizi’nde karşı karşıya geldikleri Çin'i bir tehdit olarak gösteriyor.

Savunma Bakanı: General James Mattis

‘Deli köpek’ lakaplı Mattis, Afganistan ve Irak işgallerinde büyük rol üstlenmişti. 2004’te Felluce'deki kanlı saldırıları düzenleyen kişi. 2013 yılında ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndaki (CENTCOM) görevini tamamladıktan sonra emekli oldu. CENTCOM, ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarından sorumlu kolu. Trump’ın Pentagon’un başına getirdiği Mattis, "Nazik olun, profesyonel davranın. Ama tanıştığınız herkesi öldürmek üzere bir planınız da olsun" sözüyle tanınıyor.

Adalet Bakanı: Jeff Sessions

Alabama senatörü. 2003’te Irak işgalinin başlıca savunucularından biri olarak öne çıkmıştı. Washington’daki en muhafazakâr siyasetçilerinden biri olarak niteleniyor. 1986 yılında federal hakimlik için önerilen Session'ın adaylığı, hakkındaki "ırkçılık" suçlamaları sonrası Senato tarafından reddedilmişti. Sessions'ın siyah bir asistana, "Beyazlarla konuşurken dikkatli ol" dediği iddiası da o dönemde kamuoyuna yansımıştı. 'Müslümanların ABD'ye girişi durdurulsun' diyen Sessions, Klu Klux Klan üyesi olarak biliniyor.

İçişleri Bakanı: Ryan Zinke

Deniz Kuvvetlerinde 23 yıl görev yaptı, Irak işgaline katılan özel birliklerin komutanı. Temsilciler meclisinin Montanalı üyesi olan İçişleri Bakanı Ryan Zinke, doğal varlıkların enerji şirketlerine satılması için yaptığı yoğun faaliyetle öne çıktı.

Bültene kayıt ol