Protestolardan önce aktivistler söz verdi: “Trump yüzünden gölgelerde saklanmayacağız”

19.01.2017 - 09:39
Haberi paylaş

ABD’de Donald Trump’ın başkanlığı devralma töreninde yapılacak olan protestolara yüzbinlerce insan katılacak. Gösteriler için 20 Ocak’a çağrı yapıldı.

Organizatörler ertesi gün Washington’da yapılacak Kadın Yürüyüşü’ne 200.000’e yakın katılımcının beklenebileceğini söylediler.

Bu yürüyüşün amacı “yeni yönetim ve Kongre’ye kadın haklarının insan hakları olduğunu ve gücümüzün gözardı edilemeyeceğını göstermek” olarak belirtildi.

ABD’nın her yerinden insanlar prostestolara katılmak için geliyorlar - çoğu daha once hiç bir gösteriye katılmamış olan insanlar.

Heather Indiana’dan geliyor. Facebook sayfasında “Bu benim heryangi bir sey için her hangi bir yerde ilk katıldığım yürüyüş olacak.” diyor. “ Ve bir yakadan diğerine her yerden kız ve erkek kardeşlerimle eşitlik için yanyana olacağımız günü iple çekiyorum!”

İlk kez bir gösteriye katılacak olan bir diğer protestocu, Cindy ise “daha önce hiç bir şey yapmamış, ilk kez bir gösteriye katılacak olan çok fazla kişi var” diyor.

Kentucky’den Beth ise şöyle yazmış, “57 yaşındayım ve daha önce hiçbir şeyi protesto etmedim. Ama Cumhuriyetçilerin görmezden geleceği ve kaldıracağı herşey için direnişe geçme zamanı geldi.”

Irçkı ve cinsiyetçi bir milyarder olan Trump’ın seçilmesi, tüm dünyayı şok etti. Bununla beraber, birçok insanı da Trump’a karşı koymak için politik aktivizme dahil olma konusunda ateşledi.

New York’daki Barış için Brooklyn’den bir aktivist olan Eric Fretz şöyle diyor: “Trump’ın zaferi moral bozucu ve önemli bir gerileme oldu.”

Ölçüsüz

“Ortaya koyduğu az sayıdaki politikası ve seçtiği ölçüsüz kabine, yönetiminin hem ideolojik hem de pratik olarak çok daha kötü olacağı izlenimi veriyor.

Bununla beraber, seçimden sonraki şoku atlattıktan sonra, çok daha fazla insanın politik aktivitelere dahil olma arayışında olduğunu gördüm. Eminim bu yönetim Barack Obama yönetiminde olduğundan çok daha fazla insanın sokaklara çıkmasına neden olacak. Bu dokunulabilir yeni bir öfke.”

Göçmen ve mülteci haklarını savunmak için bu Cumartesi 20 Eyalette 50’den fazla gösteri planlandı. Toplum Değişimi Merkezi’nden Kica Matos aktivistlerin Trump’ın ırkçılığını geriletmek için ‘depolarındaki tüm araçları kullanmalarının gerekeceğini’ söylüyor.

“Bu çatışmada sivil itaatsizlik de menüde olacak mı? Ne yazık ki, er geç, öyle olacak görünüyor.”

Protestoları organize etmek için, Birleşik Rüyamız da dahil olmak üzere bir çok grup bir araya geldi. Göçmen ve mülteci haklarını savunacak ve İslamofobiye karşı çıkacaklar.

Kica “Göçmen ailelerimizin ve göçmen hakları hareketinin direncini ve gücünü Trump’ın anlamasını istiyoruz” diyor.

Birleşik Rüyamız’dan Cristina Jimenez Trump’ın göçmenleri sınır dışı etme tehdidinin “göçmen toplumunda bir korku yarattığını” belitiyor.

Ve ekliyor “ama gölgelerde saklanmayacağız.”

Sadie Robinson

Bültene kayıt ol