ABD kabinesi: Para, kan ve yalan

05.01.2017 - 09:11
Haberi paylaş

Donald Trump’ın ABD Başkanı olarak göreve başlamasına sayılı günler kaldı. Irkçı ve cinsiyetçi bir milyarder iş adamı olan Trump’ın oluşturmak istediği kabine de kendisine benziyor. Yeni ABD kabinesi tam bir patronlar kulübü.

Kabinede yer alması beklenen 17 kişinin mal varlığı, ABD’nin en fakir 43 milyon hanesinin sahip olduklarının toplamından fazla. Bu oran ABD’deki toplam hanelerin üçte birinden fazlasına denk geliyor.

Henüz tamamı kesinleşmeyen ve Senato tarafından onaylanmayan kabine, esas olarak generallerden ve şirket CEO’larından oluşuyor. Her biri birbirinden zengin, ayrımcı ve yalancı olan isimlerden bazıları, kariylerleri nedeniyle daha çok öne çıkıyor.

O isimlerden biri, senato onayı bekleyen müstakbel Dış İşleri Bakanı Rex W. Tillerson. Kendisi dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz şirketi olan Exxon Mobil’in  yönetim kurulu başkanı ve CEO’su. Şirket 21 ülkede 37 petrol rafinerisi ve petrol işleme kapasitesiyle dünyanın en büyük rafinerisi ayrıca piyasa değeri en yüksek şirketlerden biri. Petrol kralının başında olduğu şirket, iklim değişikliği tehlikesi karşısında fosil yakıt tüketimini aklayan raporlar yayınlamasıyla biliniyor. Söz konusu raporların iklim değişikliği konusunda yanıltıcı olduğu gerekçesiyle geçen Kasım’da şirkete soruşturma açılmıştı.

Enerji Bakanlığı’nın birincil görev tanımı ülkenin nükleer silah cephanelerini korumak ve yönetmek olarak yapılıyor. Trump’ın bu görevin başına getirmek istediği isim onaylanırsa, ABD’nin nükleer silahlarından, George W. Bush’un valilik döneminde uzun yıllar yardımcılığını yapmış olan eski yüzbaşı Rick Perry sorumlu olacak.

Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın başına gelmesi beklenen John F. Kelly ise, 2003’teki Irak işgalinde bizzat yer almış bir ordu komutanı.

Savunma Bakanı olması beklenen James Mattis savaş suçlusu bir katil. Trump’ın çok övdüğü kariyerindeki dönüm noktaları, Körfez Savaşı, Afganistan ve Irak İşgali. Mattis özellikle Irak’taki Felluce kuşatmasında oynadığı rolle tanınıyor. Felluce’de Irak savaşının en ağır çatışmaları yaşanmış, ABD fosfor ve napalm bombaları kullanmıştı. Mattis tarihe “düğün katliamı” olarak geçen olayın sorumlusu. Irak’ın Suriye sınırındaki Mukaradeeb köyündeki bir evi şüpheli olduğu gerekçesiyle 3 saat boyunca aralıksız olarak bombalamış ve kadın, çocuk ve erkek 42 sivilin ölmesine neden olmuştu.

Müstakbel Savunma Bakanı’nın kamuoyunda bilinen ve Trump’ın kullanmaktan hoşlandığı takma isimleri “kuduz köpek”, “kaos”, “savaşçı keşiş”.  

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol