Güney Kore'de devlet başkanına karşı milyonluk mücadele

22.11.2016 - 12:18
Haberi paylaş

Güney Kore'deki sosyalist örgüt İşçi Dayanışması, devlet başkanına karşı mücadeleyi değerlendirdi:

Geçtiğimiz Cumartesi Güney Kore’nin başkenti Seul’da sokağa çıkan yaklaşık bir milyon kişi ülkenin başkanı Park Geun-hye’nin istifasını istedi.

Gösteriler, öfkeli sokak eylemleri ve kitle grevlerinin, ülkenin eski askeri diktatörlüğünü temel insan haklarını kabul etmeye zorladığı 1987 eylemlerinden sonra görülen en büyük gösterilerdi. Yürüyüş Kore Sendikalar Konfederasyonu’nun (KCTU) yıllık ulusal işçi yürüyüşü ile çakıştı. 150.000 KCTU üyesi Park’ın derhal istifa etmesini talep ederken başka bir dizi talepte de bulundu. Onlara katılan binlerce kişiyle birlikte başkanlık sarayına yürüdüler. Göstericiler kadınlar ve LGBT+ bireyler için eşit haklar talep ettiler. Park Geun-hye’nin serbest pazar reformları, erkek, kadın, heteroseksüel veya LGBT tüm işçi sınıfının yaşam koşullarına bir saldırıydı.

KCTU işçilerinin yürüyüşe önderlik etmesi hareket için ileri bir adımı temsil ediyor. Eyleme katılanların çoğu için, bu katıldıkları ilk siyasi hareketti. Onların umudu hareketin hızla büyümesine katkıda bulundu. Ancak böyle hareketlerin kaçınılmaz manevraları onların bu değişimlere hazırlıksız yakalanabileceği anlamına geliyor. KCTU’nun başkanı, eylemin kürsüsünden sendikaların bu ay içinde greve gideceğini söyledi. Genel grevin günü şu an hapiste olan genel başkanı tarafından açıklanacak, o geçen yılın Kasım ayındaki “şiddetli” gösterilerdeki rolü nedeniyle beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir sonraki adım Cumartesi günü yapılacak yerel eylemler, 26 Kasım’da ise ülke çapında bir eylem yapılacak.

Bültene kayıt ol