Güney Kore'de devlet başkanının istifası için devasa gösteri

12.11.2016 - 12:47
Haberi paylaş

Güney Kore'nin başkenti Seul'de yüz binlerce kişi, ülkedeki siyasi skandalın merkezindeki Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin istifası talebiyle protesto gösterisi düzenledi.

Güney Kore'de Devlet Başkanı Park'ın eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlayan skandala tepkiler artıyor.

Yüz binlerce kişinin başkent Seul'da gösteri düzenleyerek Park'ın istifasını istediğini duyurdu. Gösteriye, üç muhalefet partisi de destek verdi. Polise göre göstericilerin sayısı 260 bine ulaştı. Gösteriyi organize eden gruplar ise katılımcı sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu. Eylem nedeniyle başkentte 25 binden fazla polis görevlendirildi.

Gösterinin, ülkede son 30 yıl içinde yapılan en büyük protesto eylemi olması bekleniyor.

Ülkede en son 2008'de 80 bin kişi, hükümetin ABD'den dana eti ithalatını sürdürme kararını protesto etmek için gösteri düzenlemişti.

Geçmişte Rus Çarı'na siyasi meselelerde fikir veren ve doğaüstü güçlere sahip olduğunu iddia eden Grigori Rasputin'e benzetilen Choi'nin, devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkmıştı.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine milyonlarca dolar geçirdiği iddia ediliyor. Başkentte geçen cumartesi günü de binlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenlenmişti.

Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. 

Yapılan bir ankete göre Park'a kamuoyu desteği yüzde 5'e kadar düştü. Park, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi'nin konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu, ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.

(Sputnik Türkiye)

Bültene kayıt ol