Türkiye'nin PYD'yi bombalamasına destek yok

21.10.2016 - 14:24
Haberi paylaş

Türkiye'ye ait savaş uçaklarının Suriye'de YPG'yi vurmasına kimseden destek gelmedi.

AKP'nin güçlü bir ittifak oluşturmaya çalıştığı Rusya "endişeliyiz" dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Türk Hava Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzey bölgelerinde düzenlediği söylenen hava saldırılarına gelince, olanlar nedeniyle oldukça endişeliyiz. Anladığıma göre bu saldırılar Kürtlerin yaşadığı bölgelere düzenleniyor" diye konuştu.

ABD ise bunları "koordine edilmemiş eylemler" olarak nitelendirdi. "Tüm tarafları koordine edilmemiş eylemlerden kaçınmaya ve ortak düşman IŞİD’e odaklanmaya çağırdık" diyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türk uçaklarının YPG hedeflerini vurmasınının da 'koordine edilmemiş eylemler' kapsamına girdiğini belirtti. Kirby, "Hem Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu, hem de içerisinde YPG güçlerinin bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri birbirleriyle mücadele etmek yerine ortak düşman IŞİD'le savaşmalı" diye konuştu.

Baas rejimi ise Suriye'nin kuzeyindeki PYD mevzilerini bombalayan Türkiye'yi savaş uçaklarını düşürmekle tehdit etti. Suriye ordu komutanlığından yapılan açıklamada, ‘hava sahasının yeniden ihlal edilmesi durumunda Türk uçaklarının mevcut bütün imkânlar kullanılarak düşürüleceği' belirtildi. 

PYD lideri Salih Müslim ise Türkiye'nin saldırılarının bölgedeki sivilleri hedef aldığını dile getirdi. Müslim, YPG'nin Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'den Türkiye'nin Hatay kentine havan mermisi attığı şeklindeki haberleri de yalanladı:

“YPG hiçbir zaman Türkiye'ye yönelik bir saldırıda bulunmamıştır. Ya da başka güçler top vermisi atmıştır, Türkiye üzerimize atmak istiyor. Çünkü daha önce de böyle şeyler oldu, Türkiye saldırılar olduğu zaman direk olarak YPG'yi itham ediyordu. Aynı oyun halen devam ediyor. Ama bize bağlı Kürt güçleri (YPG) tarafından Türkiye'ye bir mermi bile atılmamıştır. YPG ve PYD'nin hiçbir zaman Türkiye'de gözü olmamıştır. Erdoğan ve diğer Türk yetkililer YPG'yi lekelemek için bunları söylüyorlar. Biz hiçbir zaman Türkiye halklarına düşmanlık beslemedik. Türkiye bizi evimizde rahat bıraksın, kimse ondan birşey istemiyor.”

Bültene kayıt ol