Türkiye dışarıda bırakıldı, Musul operasyonu başladı

17.10.2016 - 16:23
Haberi paylaş

İki yıldır IŞİD'in elinde bulunan Irak'ın Musul kentini geri almak için ABD'nin inisiyatifiyle hazırlanan operasyon başladı. Türkiye, çok ısrar etmesine rağmen harekâta dahil edilmedi. Erdoğan ise "Operasyonda da masada da olacağız" dedi.

IŞİD'in 2014 yılı ortasında ele geçirdiği Musul'un "kurtarılması" için ABD ve İran'ın yönlendirmeleriyle çoktandır hazırlığı yapılan operasyon başladı.

Operasyona Irak ordusuyla birlikte peşmerge güçleri, Şii ve Sünni milisler de katılıyor. Üç ayrı merkezden yönetilen operasyonun ana üssünün Kuveyt olduğu belirtiliyor. Irak'ta da farklı harekât merkezleri bulunuyor. Bağdat'ta ise Irak Başbakanı İbadi'nin de operasyonu takip ettiği ortak harekât merkezi var. Yetkililer, Peşmerge güçleriyle eş güdümü sağlamak için Erbil'de de bir üs olduğunu ifade ediyor. Mahmur'da ise Ninova Kurtarma Harekât Merkezi bulunuyor. ABD liderliğindeki emperyalist koalisyon ise operasyona havadan destek veriyor.

Operasyonu, gece yarısı saat 05.30 sularında Irak Başbakanı Haydar el-İbadi canlı yayında yaptığı açıklamayla duyurdu. İbadi, harekâta kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi. Amerikan yönetimi de terör milisiyle mücadelede önemli bir aşamaya gelindiği, Musul'un kurtarılması halinde IŞİD'in Irak'taki askeri yenilgisinin kaçınılmaz olacağını belirtti.

IŞİD'den bombalı saldırılar

Musul’un Hazır Cephesi’nin Şakuli köyünde, IŞİD’lilerin bomba yüklü aracı peşmerge ve Rûdaw ekibine 50 metre mesafede infilak etti. IŞİD, bugün öğlen saatlerinde Musul’a 12 kilometre mesafede bulunan Şakuli köyü yakınlarındaki Peşmerge Birliği’ne bomba yüklü araçla saldırdı. Peşmerge Güçleri, örgütün 50 metre mesafedeki bombalı aracını Milan füzeleriyle imha etti.

IŞİD ham petrolü ateşe verdi

Bu arada IŞİD militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.

Musul Barajı'nın yıkılma tehlikesi

IŞİD'in elindeki Musul'u geri almaya yönelik operasyonunun başlamasının ardından büyük bir tehlike de ortaya çıktı. Sürekli erozyona uğrayan bir zemin üzerine kurulu olan Musul Barajı'na bir zarar gelmesi durumunda bölgedeki tüm dengeler altı üst olabilir. Öte yandan operasyonun seyrine göre, IŞİD'in Irak'ın en büyük barajı olan Musul Barajı'nı yıkabileceği de belirtildi. Bu durumda Musul'un ve Bağdat'ın bir bölümünün sular altında kalabileceği iddia ediliyor.

Türkiye dışarıda bırakıldı, Erdoğan ısrarcı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gece yarısı koalisyon güçlerinin havadan desteğiyle başlayan Musul operasyonuna ilişkin olarak, "Türkiye Musul'a girmesin, diyorlar. Yahu nasıl girmeyeyim? 350 kilometre sınırım var, tehdit altındayım. 911 kilometre Suriye, 350 kilometre Irak" dedi. "Türkiye'nin olmadığı operasyondan doğabilecek neticelerden biz sorumlu değiliz" diyen Erdoğan, "Biz operasyonunda da olacağız, biz masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil. Burada bizim için bir tarih yatıyor, beyefendiler arzu ederlerse Misak-ı Milli'yi okurlarsa buranın bizim için ne anlama geldiğini anlarlar" ifadesini kullandı.

Barzani'den de destek yok

AKP'nin dışarıda kalmasına Federe Kürdistan'da destek gelmedi.

Mesut Barzani, "Ankara ile Bağdat arasında uzlaşma olması gerektiğine inanıyoruz. Ankara operasyona katılmak istiyorsa, Bağdat’la anlaşmalı" dedi.

AKP teselli arıyor

AKP yanlısı basın, Türkiye operasyona katılmamasına rağmen, hükümetin baskısıyla "Şii milislerin ve PKK'nin de operasyona alınmadığını" yazıyor. 

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise Musul operasyonuna Türkiye'nin Başika kampında eğitim verdiği 3 bin askerin katıldığını belirtti.

Yeni mülteci akını

Emperyalist koalisyonun Musul operasyonuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada "Musul operasyonu, 100 bin Iraklının Türkiye ve Suriyeye kaçmasına neden olabilir" denildi.

Bültene kayıt ol