Savaşı bitirmek mümkün: Kolombiya'da tarihi barış anlaşması imzalandı

27.09.2016 - 10:32
Haberi paylaş

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında 52 yıldır devam eden iç savaşı resmen bitiren tarihi barış anlaşması imzalandı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Timoleon Jimenez (Timoçenko), 297 sayfalık barış anlaşmasını çatışmalarda kullanılan mermilerden yapılan bir kalemle imzaladı. Santos, mermiden yapılan kalem kullanma kararının, Kolombiya'nın 'mermilerin ülkesinden, eğitim ve gelecek ülkesine dönüşümünü' simgelemek için alındığını belirtti.

İmzalar sembolik Cartangena kentinde atıldı 

Santos, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da Kolombiya için yeni bir dönemin başladığını bu dönemin de 'barışın şafağı' olduğunu söyledi. 

İmza töreninin, Kolombiya'nın İspanya'dan bağımsızlık kazanılmasındaki önemli rolü nedeniyle 'kahraman kent' olarak anılan Cartagena'da yapılması ise diğer bir sembolik adımdı. 

Herkes beyaz giydi

90 dakika süren imza törenine 2500 yerli ve yabancı konuk katıldı. Konukların tamamından törende beyaz giymeleri istendi. İmza törenini izleyenler arasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Jerry Kerry ve Küba lideri Raul Castro da yer aldı.

Kolombiya lideri Santos: "Memnuniyetle..."

Sahnede FARC liderlerine seslenen Santos, “Yeniden topluma karışmaya, siyasi bir harekete dönüşmeye başladığınızda bu ülkenin lideri olarak ben, sizi demokrasiye memnuniyetle kabul edeceğim” dedi.

FARC lideri: "Suriye ve İsrail-Filistin için de örnek olsun"

Londono da Santos’u ‘cesur bir partner’ olarak niteleyip anlaşmanın yalnızca Kolombiya değil Suriye ve İsrail- Filistin meselesi için de örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi.

Anlaşmanın maddeleri neler?

Anlaşmanın maddeleri şöyle;

- FARC nihai barış anlaşmasının imzalanmasından sonraki 180 gün içinde silah bırakacak.

- Sayıları yedi bini bulduğu tahmin edilen gerillalar için geçici geçiş bölgeleri ve kamplar kurulacak.

- Gerillaların güvenliğini garanti için FARC kamplarına hiçbir sivilin girişine izin verilmeyecek.

- Örgütün tüm silahlarını BM gözlemcileri teslim alacak.

"Elitleri eleştirmekten ve toplumsal adalet için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz"

FARC’ın demokrasi arenasına adım attığında toplumsal adalet mücadelesinden ve Kolomiyalı elitleri eleştirmekten vazgeçmeyeceğini vurgulayan Londono, artık siyasi ideallerinin peşinden oy sandığına koşacaklarının altını çizdi. “Kimse siyasete silahlarımız olmadan gireceğimizden şüphe etmesin” diyen Londono, “Anlaşmaya uyacağız. Umarız hükümet de uyar. Neden olduğumuz bunca acı için özür dilerim” diye konuştu.

Kolombiyalılar son kararı referandumda verecek  

Küba'nın başkenti Havana'da Cumhurbaşkanı Santos ve FARC lideri Jimenez ya da Timoçenko olarak da bilinen Rodrigo Londono arasında 4 yıl süren görüşmelerin ardından varılan anlaşma uyarınca, FARC siyasi bir partiye dönüşecek. Anlaşmanın yasalaşabilmesi için 2 Ekim'de yapılacak referandumda kabul edilmesi gerekiyor. Dünyanın en uzun süren silahlı çatışmalarından birine sahne olan Kolombiya'da 1964'ten bu yana 220 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 6 milyona yakın kişi de yerlerinden edilmişti.

220 bin kişi yaşamını yitirdi

Yaklaşık olarak 50 yıldan bu yana sosyal ve sınıfsal eşitlik için mücadele ettiklerini duyuran Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillaları ile Hükümet arasında 1964 yılından bugüne kimi zaman düşük yoğunlukta kimi zaman da şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Eşitlik için savaştığını vurgulayan FARC örgütü ile Hükümet arasında 2015 yılının Eylül ayında Küba'nın arabuluculuğuyla anlaşmaya varılmış ve 6 ay içerisinde barış antlaşması imzalanması öngörülmüştü. Hükümet raporuna göre, 1958 ve 2013 yılları arasında çoğu sivil 220 bin kişi çatışmalarda yaşamını yitirmişti.

Bültene kayıt ol