Kuzey Dakota yerli halkının büyük direnişi

07.09.2016 - 21:25
Haberi paylaş

ABD’nin Kuzey Dakota eyaletinde günlerdir büyük bir yerli direnişi yaşanıyor. 3,8 milyar dolar değerindeki Dakota petrol boru hattı projesine (DAPL) karşı başlayan yerli direnişine giderek daha fazla kabile destek vermeye başladı. Güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelen yerlilerin direnişi büyüyor.

Direnişin yaşandığı haftasonu ironik olaylara sahne oldu. Bir yanda Başkan Obama, G20 zirvesinde Çin Başkanı ile birlikte küresel ısınmayı durdurmak için Paris Anlaşması’na imza atarken öbür yanda Kuzey Dakota eyaletinde büyük bir petrol boru hattı projesinin inşaatı sürüyordu. Herkesin bildiği gibi küresel ısınmanın ana nedeni fosil yakıt kullanımı. Diğer bir ironik olay ise göstericilere karşı köpeklerin kullanılmasıydı. Bu olay birçok aktivist tarafından 1493 yılında İspanyol istilacıların yerli halkları yok ederken kullandığı savaş köpeklerini hatırlattı. Köpekler, 1960’larda beyazlarla aynı haklara sahip olmak isteyen siyah eylemcilere karşı da Amerikan polisi tarafından kullanılıyordu.

1886 km’lik boru hattı yerliler için hayati öneme sahip Missouri ırmağını iki defa geçiyor ve yerliler boru hattının sularını ve çevreyi kirleteceğini söyleyerek şirkete karşı direniyorlar. Ayrıca bölgedeki Missouri Irmağı, yerli halk için kutsal kabul ediliyor ve şirketin inançlarına da saldırdığını söylüyorlar.

Aşağıdaki resimde bir göstericinin elinde bulunan “parayı yiyemezsin” dövizi, şirkete karşı mücadelenin güzel bir örneği.

3 Eylül Cumartesi günü başlayan gösterilerde buldozerleri durdurmaya çalışan göstericilere, şirketin özel güvenlik elemanları köpeklerle ve gaz bombalarıyla müdahale etmişti. Aşağıda Democracy Now (Demokrasi, şimdi) hareketi tarafından çekilen görüntülerde bir göstericinin neden burada olduğuna dair söylediği şu sözler oldukça önemli: “Çünkü su yaşamdır. Umarım gözlerini açarlar ve bir kalpleri vardır.”

Özel güvenliğin şiddetine karşı direnişçilere pazar günü daha büyük bir destek geldi. ABD’nin diğer yerli halkları da direnişin başını çeken Standing Rock Sioux yerlilerine destek vermeye başladı. Yaklaşık 100 yerli kabile Standing Rock Sioux yerlilerinin çağrısına destek verirken, 150 kadar kabile de direnişe destek mesajları gönderdi.

(Suhakki.org)

Bültene kayıt ol