Fransa'da islamofobi: Polis, bir kadını tesettürünü çıkarmaya zorladı

25.08.2016 - 09:58
Haberi paylaş

18 şehirde haşema ile denize girmenin yasaklanmasının ardından Fransa'nın Cannes ve Nice sahillerinde utanç verici görüntüler yaşandı.

Milliyet'in aktardığına göre, Siam adlı kadın, çocuklarıyla birlikte sahilde dolaşırken yanlarına gelen üç polisin, kıyafetinin sahile uygun olmadığını söylediğini belirtti. Siam olay sırasında üzerinde haşema değil sadece tesettür olduğunu ve denize girme amacı bulunmadığını söyledi.

Siam, Fransız basınına yaptığı açıklamada, deniz kenarında yürürken yanına gelen polislerin kendisine yasaktan haberi olup olmadığını sorduklarını belirtti. Habere göre polisler Siam'a kıyafetinin sahil için "uygun olmadığını" ve baş örtüsünü saç bandı gibi bağlarsa deniz kenarında kalabileceğini söyledi. Polislere itiraz etmesinin ardından Siam'a para ceza kesildi.

34 yaşındaki anne, olay sırasında çevresinde toplanan kalabalığın da "Evine git" diyerek kendisine bağırdığını ifade etti. Olay yerinde bulunan bir gazeteci de kalabalığın tepkisini doğruladı.

Cannes Belediye Başkanı David Lisnard ise "polisin yalnızca işini yaptığını" söyleyerek yasağı savundu.

Nice

Nice kentindeki Promenade des Anglais plajında vücudu tamamen örten ve burkini adı verilen tesettür mayosu ile güneşlenen bir kadının yanına gelen polis kadından üzerindeki mavi burkiniyi çıkarmasını istedi. Ayrıca kadına yasağa uymadığı gerekçesiyle 38 euro da para cezası kesildi. 

Merkez solcular da destekliyor

Yasağı, işçi sınıfının kazanımlarına saldıran çalışma yasası nedeniyle hedefte olan Sosyalist Partili başbakan Manuel Valls da destekledi. Valls, "belediye başkanlarına destek olmak" için tatilini yarıda kesti ve "Ulus, provokasyonlar karşısında kendini korumalıdır" dedi.

Tepki ve protestolar

BBC Türkçe'nin haberine göre yasak Fransa'daki insan hakları örgütleri ve İslamofobi ile Mücadele Derneği'nin (CCIF) tepkisini çekti.

Ajanslar, İnsan Hakları Ligi'nin (LDH), Nice mahkemesinin yasağı destekleyen kararını temyize götürdüğünü yazdı.

Yeni Antikapitalist Parti (NPA) ise bugün Port Leucate'de yapacağı eylemle yasağı protesto edecek.

Bültene kayıt ol