Menbic operasyonu: ABD bombaları 160 sivili öldürdü

20.07.2016 - 07:08
Haberi paylaş

İnsan hakları örgütleri ve aktivistlere göre, ABD savaş uçakları tarafından bölgeye yapılan hava saldırısında sivil ölümler meydana geldi.

Menbic'e 10 kilometre mesafede bulunan Tokhar köyünde salı günü gerçekleşen hava saldırısında 160 sivilin öldürüldüğü iddia ediliyor.

ABD destekli Kürt ve Arap savaşçılardan oluşan SDF'nin 7 haftadır ele geçirmeye çalıştığı bölgede, şehrin merkezindeki IŞİD karargahının ele geçirildiği duyurulmuştu. Başka bir resmi açıklamada ise son 24 saatte bölgeye 18 hava saldırısının yapıldığı söylenmişti. 

ABD'nin yaptığı hava saldırının yanı sıra, Rusya ve Baas rejimi de Suriye çapında hava saldırıları gerçekleştiriyor. Menbicli aktivistlere göre 1 Temmuz'dan bu yana tüm hava saldırıları ABD tarafından gerçekleştirildi.

Washington Post'a demeç veren ve 2014 Ocak'ında IŞİD kenti işgal etmeden önce yerel konsey üyesi olan Casım el Seyid, "İnsanlar SDF'ye öfke dolu, IŞİD'i bitireceklerini düşünüyorduk, görünüyor ki önce bizi bitirecekler" dedi.

Türkiye'de kurulan, Suriye'deki insan hakları ihlallerini raporlayan Suriye için Adalet Enstitüsü, 85 kişinin ölümünü doğruladı.Yerel kaynağın ifadesine göre salı günü köy 10 kez bombalandı. Kaynak, ölümleri kayda geçirişini anlatırken "gizlice belgeledik, çünkü telefon kullanmanın cezası IŞİD'e göre ölüm cezası" ifadelerini kullandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de hava saldırılarında 11'i çocuk en az 56 sivilin yaşamını yitirdiğini doğruladı. Örgüte göre, Mayıs ayı sonundan beri Menbic civarında hava saldırıları sonucu öldürülenlerin sayısı 104'ü geçti.

Bültene kayıt ol