ABD, Erdoğan'ı takmıyor: “YPG ve PYD terör örgütü değil”

08.07.2016 - 12:43
Haberi paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, YPG ve PYD’nin PKK ve IŞİD’den farklı olmadığını savunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a, “YPG ve PYD’yi terör örgütü olarak görmüyoruz” diye yanıt verdi.

Erdoğan, NATO zirvesinde temel amaçlarından birinin, zirveye katılan liderlere YPG ile PYD’nin PKK veya IŞİD gibi bir örgüt olduğunu anlatmak olduğunu söylemişti.

Erdoğan’ın bu sözlerine günlük basın toplantısında yanıt veren Kirby, “YPG ve PYD ile görüşlerimizde bir değişiklik yok. Onları terörist örgüt olarak görmüyoruz” diye konuştu.

Ancak PKK’yi terör örgütü olarak gördüklerini kaydeden Kirby,“Dün de söylediğim gibi, Türkiye’nin PKK’nin terör eylemlerinden dolayı kendisini, vatandaşlarını savunma hakkı ve sorumluluğu var. PKK’ye şiddet eylemlerine son verme ve müzakerelere geri dönme çağrımız devam ediyor”dedi.

Ne olmuştu?

Daha önce de ABD’de farklı kademelerdeki isimler PYD ve onun silahlı kanadı olan Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) terör örgütü olarak görmediklerini açıklamıştı.

ABD’nin bu tutumuna Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Ey Amerika, bu nasıl bir ortaklıktır ya?” diye tepki göstermişti. Ancak ABD, tutumlarında kararlı olduklarını belirterek, birçok kez YPG ve PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamıştı.

Bültene kayıt ol