Fransa: İşçi eylemleri sürüyor

29.06.2016 - 14:19
Haberi paylaş

Yeni Çalışma Yasası, yapılan değişikler ile birlikte Fransa Senatosu'nda onaylandı. Yasayı protesto eden on binlerce emekçi, dün bir kez daha ülke genelinde sokaklardaydı.

Fransa'da Yeni Çalışma Yasası'na karşı eylemler devam ediyor. Senato, dün akşam saatlerinde üzerinde değişiklik yapılan Yeni Çalışma Yasası'nı onayladı. Başkent Paris başta olmak üzere Marsilya, Le Havre, Rennes, Lyon gibi çok sayıda kentte düzenlenen eylemlerde onbinlerce kişi katıldı. Yasasının gündeme gelmesinde bu yana emekçiler 11'inci kez ve birçok kentte merkezi yürüyüşler düzenlendi.

Başkent Paris'te, işçi ve öğrenci sendikaları Genel İş Konfederasyonu (CGT), FSU, Solidaires, UNEF, UNL ve FIDL'in öncülüğünde 60 bin kişi Bastille Meydanı'ndan İtalya Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş öncesi eylem saldıran polis, 27 kişiyi gözaltına aldı.

CGT Başkanı Phlippe Martinez, Yeni Çalışma Yasası tamamen geri çekilene kadar eylemlere devam edeceklerini belirtti. Martinez, 5 Temmuz'da bir kez daha merkezi olarak eylem gerçekleştireceklerini duyurdu. Bu tarihte, Senato'nun onayladığı tasarının, Meclis'te yeniden görüşülmeye başlanması bekleniyor.

İki hafta boyunca yeni iş yasasının 52 maddesini ayrı ayrı görüşen Senato üyelerinin, yaptığı değişikliklerin eskisinden daha da sorunlu olduğu belirtiliyor. İşçi ve emekçiler, yasa tasarının işten atmaların kolaylaştırdığı, esnek çalışma ve fazla mesaiyi genel kuralların dışına çıkararak patronun insafına bıraktığı için karşı çıkıyor. Senato'nun yaptığı değişikler sonucunda haftalık 35 saatlik çalışma süresi, 39 saate çıkartılacak, mesai ücretleri artık işverenler tarafından belirlenecek, kıdem tazminatı işçinin 15 aylık ücretini geçemeyecek, 14 yaşındaki çocuk işçiler "çırak" olarak çalıştırabilecek.

(ETHA)

Bültene kayıt ol