Hükümet geri adım atmıyor, Fransa'da grevler büyüyor

26.05.2016 - 09:52
Haberi paylaş

Fransa'da hükümetin parlamento oylamasına dahi sunmadan geçirdiği patron yanlısı çalışma yasasına karşı işçilerin direnişi yayılarak sürüyor.

Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) petrol rafinerilerinde başlattığı grev sonucu benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşurken, polis ülkenin kuzeyindeki bir yakıt deposuna ulaşılabilmesi için işçilere saldırdı. Hükümet yakıt rezervlerini devreye sokarken, bakanlar Fransa'nın üç aydan fazla süreyle yetecek kadar petrolü olduğunu savunuyor.

Paris'te benzin istasyonlarının %40'ının en az bir çeşit benzin sunabildiği belirtilirken, ülkenin geri kalanında bu oran düşüyor. Nakliyat işçilerinin grevi ve yol kesme eylemleri yakıt transferini zorlaştırırken, ülkenin bazı bölgelerinde petrol talebinin normalin 6 katına çıktığı aktarılıyor.

Sarkozy'ye göre "anarşi"

Genel Emek Konfederasyonu (CGT) yasa geri çekilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı. Fransa'da bugün nükleer santral işçileri de greve çıkıp çıkmayacaklarına karar verecek. Burada alınacak grev kararı, elektrik kesintilerini de beraberinde getirebilir. Dün ise demiryollarında yapılan grev sonucu tren seferlerinin %25'i iptal edildi.

Eski devlet başkanı, sağcı Sarkozy, şu an yaşanan durumu "anarşi" olarak tanımladı.

Grevler yayılacak

Fransa'da gelecek hafta demiryolu işçileri süresiz grev ilan edebilir. Buna Paris metrosunda grevin ve havayollarında kontrolörlerin grevinin eşlik edebileceği konuşuluyor.

Ülkede bugün, grev nedeniyle ulusal gazeteler basılıp dağıtılamıyor.

Hollande patronlardan yana

Hükümet, "işsizliği bitireceğini" iddia ettiği, esnek çalışmayı dayatan yasayı parlamentonun onayına sunmadan geçirmişti. Fransa'da yasaya karşı üç aydır hem sendikalar hem de gençler kitlesel gösteriler, grevler ve meydan işgalleri düzenliyordu. Kamuoyu yoklamalarında, halkın büyük çoğunluğunun yeni çalışma yasasına karşı olduğu ortaya çıktı.

CGT Başkanı Philippe Martinez halkın iradesini hiçe sayanın hükümet olduğunu söylüyor. Martinez, Hollande yönetimini parti programında yer almamasına karşın iş çevrelerinin önünü açacak reformları hayata geçirmekle ve ardından da seçilmiş milletvekillerini hiçe sayarak çalışma yasası reformunu yasalaştırmaya çalışmakla suçluyor.

Bültene kayıt ol