Bombalara, faşizme ve kemer sıkmaya karşı çare işçi sınıfı

25.05.2016 - 07:57
Haberi paylaş

Avrupa'nın birçok yerinde işçilerin kitlesel mücadeleleri sürüyor.

Mart ayında IŞİD'in bombalı saldırılarına hedef olan Brüksel'de, dün işçiler sokaklardaydı. Emek piyasasında yapılacak yeni "reforma", yani çalışma saatlerinin uzatılmasına ve emeklilik yaşının artırılmasına karşı "Yetti artık!" sloganıyla yapılan eylemi sendikalar örgütledi.

İki yıldır iktidarda olan merkez sağ hükümetin emekçilere yönelik saldırılarına karşı, Belçika'da 24 Haziran'da genel grev ve 7 Ekim'de ülke çapında bir gösteri gerçekleştirilecek.

Benzer bir işçi düşmanı yasaya karşı direnişin üç aya yakın zamandır devam ettiği Fransa'da mücadele sürüyor. Seçimlerde aşırı sağın, Ulusal Cephe'nin güç kazanmakta olduğu Fransa'da, diğer yandan bunun çaresi olarak işçi sınıfı sahneye çıkıyor. Sendika konfederasyonu CGT'nin örgütlediği grevle Fransa'daki 8 petrol rafinerisinin tamamında üretim durdu ve benzin istasyonları birçok yerde hizmet veremiyor. İşçiler birçok yerde yollara barikatlar kurarak rafinerilerin önünü kapatıyor. Fransa'da geçen hafta da bir kez daha yüz binlerce işçi gösteri yapmıştı.

Yunanistan'da ise işçilerin mücadelesine yaslanarak iktidara gelmesine rağmen AB ile anlaşan Syriza hükümetinin "kemer sıkma" planlarına karşı grevler ve gösteriler sürüyor. Geçtiğimiz pazar günü parlamentoda yeni vergileri ve özelleştirme planlarını getiren yasa onaylanırken, Sintagma Meydanı'nda protesto gösterisi vardı. Ülkenin en büyük iki limanının özelleştirilmesine karşı, liman işçileri perşembe günü 48 saatlik bir greve başlayacaklar. Cuma akşamı grevin devam edip etmeyeceğine karar verilecek. Geçtiğimiz hafta sonu Atina'da ulaşım işçileri de özelleştirmeye karşı grev yapınca otobüsler ve metro durdu, ulaşım felç oldu. Ulaşım işçileri geçtiğimiz pazartesi günü de oturma eylemi yaptı.

Bültene kayıt ol