Irak'ta protestocular parlamentoyu bastı

30.04.2016 - 20:14
Haberi paylaş

Irak'ta Şii lider Mukteda el Sadr'ın destekçilerinden oluşan bir grup, ABD işgali sonrası kurulan mezhepçi kotalara, hırsızlığa ve yolsuzluğa karşı parlamentoyu bastı.

Başbakan Haydar Abadi’nin 5 yeni kabine üyesini açıklamasının beklendiği oturum ertelenince Iraklıların sabrı taştı. Uzun süredir başkent Bağdat’ta reform çağrısı yapan Şii lider Mukteda es-Sadr taraftarı protestocular, izinsiz olarak Yeşil Bölge’ye girdi.

Bazı göstericiler güvenli alan olarak bilinen Yeşil Bölge’ye girdikten sonra burada bulunan meclisi bastı. 

Parlamento'ya gelmeyen vekillere atfen "Korkaklar defolsun" sloganları atan grup daha sonra parlamento binasına girdi. Milletvekilleri ve güvenlik görevlileri parlamentodan ayrılırken, Irak bayrakları sallayan Sadr yanlılarının, "Barışçıl, Barışçıl" diye slogan atarken yansıtan görüntüleri yayınlandı. 

Parlamento baskınının, Sadr’ın iki aylığına siyasetten çekildiğini açıklamasının ardından meydana gelmesi dikkat çekti. Şii lider Sadr, mecliste 34 sandalyesi bulunan kendisine bağlı Ahrar Grubu’nun siyasi çalışmalarını dondurduğunu açıklamıştı.

Yeşil Bölgenin dışında binlerce göstericinin daha beklediği belirtilirken, Şiiler için kutsal olan Necef şehrinde bulunan Mukteda el Sadr taraftarlarına seslendi. “Size söz veriyorum. Diğer politikacılarla herhangi bir anlaşma yapmayacağım. Ben ulusun iyiliği için çalışıyorum. Eğer ulus bana izin verirse mevcut hükümeti yıkabilir ve yolsuzluğa bulaşmamış yeni bir hükümet kurabilirim”  dedi.

Bültene kayıt ol