Bernie Sanders’ın seçim kampanyası ABD’deki aktivistlere ilham kaynağı oluyor

09.02.2016 - 15:32
Haberi paylaş

Bernie Sanders, ABD başkanlığı için Demokrat Parti adaylığını sürdürüyor. Kendisini sosyalist olarak tanımlıyor, güvenle radikal politikaları öne çıkarıyor, bazı seçim sonuçlarına göre diğer aday Hillary Clinton’ın ilerisinde gözüküyor.

Sanders, adaylığını “yüzde 1’e karşı yüzde 99” olarak betimliyor ve değişimi savunuyor. Saatlik asgari ücretin 15 dolar olmasını savunuyor, bankalar için daha fazla düzenleme ve bankaların büyüklüğü konusunda daha fazla kısıtlama istiyor, iklim değişikliği konusunda acil eyleme geçilmesi gerektiğini söylüyor. Fosil yakıtlardan acilen vazgeçilmesi gerektiğini belirtiyor. Kamuya ait üniversite ve liselerde ücretsiz eğitimi ve hapisteki insanların sayısının azaltılmasını savunuyor.

ABD çapında yaklaşık 400 bin insan onu dinlemek için toplantılara katıldı ve onun “politik devrim” talep ettiği konuşmaları memnuniyetle dinledi. Televizyon tartışmalarındaki konuşmalarının ardından internette “sosyalizm” kelimesi daha çok aranır oldu.

Son tartışmasında, Clinton’ın her konuşması için uluslararası banka olan Goldman Sachs’tan 400 bin sterlin aldığını iddia ederek takipçilerini heyecanlandırdı.

Birçok insan için Sanders, sadece seçkinlere hitap eden, manipüle edilmiş ve devlet güdümlü siyasi süreçten uzaklaşma umudunu vadediyor

Sanders destekçisi Refugio Villagrana, “Bernie’yi destekliyorum çünkü o gerçeği söylüyor. O savaşa karşı duruyor, emekliler için daha iyi yardım, ücretsiz üniversiteler, sağlık güvencesi planını gözden geçirmek istiyor. Aynı zamanda büyük şirketlerden ve zenginlerden bağış almayı reddettiği için ona hayranım” diyor:

“Hispanik kökenliyim, sözleri yürekten konuştuğunu kanıtlıyor. Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın konuşmaları ise karşı tarafa geçip Sanders’ı desteklemeye sebep oluyor.”

“Tek merak ettiğim şey, dört sene içinde söylediklerini nasıl hayata geçireceği. Eminim ki mahvetmeyi planladığı büyük bankaların ve Wall  Street'in muhalefetiyle karşı karşıya kalacak.”

ABD’deki seçimler, parayla ve zenginlerin gücüyle besleniyor.

Bağışlar

Milyarder Koch kardeşler, Cumhuriyetçi bir başkan ve kongre için 600 milyon sterlin bağış yapmayı taahhüt etti. Geçen Ağustos, beş Cumhuriyetçi başkan adayının yanında olduğunu ve rekabet için bağışta bulunacağını söyledi.

Cumhuriyetçi stratejist Mark McKinnon, New York Times’a “Böylesine büyük paralarla kendinize bir başkan alabilirsiniz. Eh evet, mesele de bu zaten” dedi. 

Clinton, kampanyası için, büyük çoğunluğu şirket yöneticileri ve milyonerlerden olmak üzere 2 milyar sterlin toplamayı umuyor. Mevcut başkan Obama, 2012’deki kampanyasında 800 milyon sterlin harcamıştı.

Buna tezat olarak, Sanders’in kampanyası 750 bin kişiden ortalama 20 sterlinle birkaç milyon toplamak üzerine kurulu.

1 Şubat’ta, Iowa eyaletinde, Demokratlar adaylık için seçim startı verdi. Bu haftanın sonuçlarına göre Clinton ve Sanders baş başa gözüküyor. Yine bu hafta New Hampshire’daki sonuçlara göre, 9 Şubat’taki seçim için Sanders, Clinton’ın 27 puan ilerisinde gözüküyor.

Fairfax, Virgina’dan öğrenci Susan Grant “Bernie üniversitemize geldi birkaç hafta önce, Voleybol stadındaki toplantıya 1500 kişi geldi” dedi:

“Her kesim oradaydı, politik olanlar, politikayla alakalı olmayanlar, Afro Amerikanlar, Asyalılar, beyazlar. Çok heyecan vericiydi, yeni ve farklı bir şeyler vardı. Trump gibi çılgın ve kirli, Hillary Clinton gibi şirketvari değil, kontrolden çıkmış gibiydi.”

“Şimdi, Bernie’nin kazanması için çalışıyor. Ev ziyaretleri yapıyorum, sosyal medyada çalışıyorum. İleride, geçmişe baktığımda hiçbir şey yapmadım demeyeceğim.”

“Demokratların içinde yapamayız diyenlere saygı duyuyorum, fakat onlar da bana saygı duymalı ‘peki diğer türlü nasıl kazanacağız?’ dediğimde. Ve Bernie, Hillary Clinton’dan da, allah aşkına Trump’tan da daha iyi olacak.”

“Hillary Clinton sadece kazanmaya çabalıyor, Bernie ise daha iyisi için bir şeyleri değiştirmek için çabalıyor.”

Demokrat Parti, ABD kapitalizminin büyük partilerinden birisi olarak kalmaya mahkûm. Fakat şüphe yok ki, Sanders geniş kitlelere güç ve ilham veriyor ve sosyalist fikirler hakkındaki tartışmaları kolaylaştırıyor.

Charlie Kimber

Socialist Worker'dan Türkçe'ye Ozan Ekin Gökşin çevirdi.

Bültene kayıt ol