ABD'nin devasa savaş aygıtı: 2017'de Pentagon'a 580 milyar dolar bütçe

04.02.2016 - 16:32
Haberi paylaş

ABD "teröre karşı savaş" adı altında kendisini dünyanın jandarması ilan ederek her yerde savaşlara girişirken, 2017 yılında askeri harcamalara 580 milyar dolar daha harcamaya hazırlanıyor.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, 2017 yılında da devasa bir askeri bütçe ayırmayı hedeflediklerini açıkladı. Washington Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada, bütçe artışının nedenlerini; Avrupa'da Rusya, Asya-Pasifik'te Çin, İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programları ve IŞİD'in yükselişi olarak sıraladı.

Bu doğrultuda, önümüzdeki hafta açıklanması beklenen federal bütçede, Pentagon’a ayrılacak miktarın yaklaşık 580 milyar dolar olması hedefleniyor. Carter, bu miktarı ABD emperyalizminin çıkarları doğrultusunda açıklarken, Rusya ve Çin'in askeri sistemlerini geliştirdiklerini ve bunların ABD'nin çıkarlarını tehdit eder hâle geldiğini söyledi.

Öte yandan, "IŞİD'le mücadele" gerekçesiyle oluşturulan bütçenin de 2016’ya göre yüzde 50 arttırılacağı ve bunun 7.5 milyar doları bulacağı belirtildi. ABD’nin Avrupa’daki müttefikleri için ayırdığı bütçenin de 4 katına çıkarılarak 3,4 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Carter, “siber güvenlik” için de 7 milyar dolarlık bir bütçe ayıracaklarını belirtirken, siber güvenliğe çok önem verdiklerini ifade etti.

Pentagon’dan bir başka üst düzey yetkili ise ABD’nin 2017 yılında 45 bin GPS güdümlü akıllı bomba ile lazer güdümlü füze almayı planladığını ve bunlar için 1,8 milyar dolar harcanacağını kaydetti.

Bültene kayıt ol