Yunanistan: İşçi sınıfı Syriza'ya karşı grevdeydi

04.02.2016 - 16:24
Haberi paylaş

Yunanistan'da işçi sendikaları, Syriza'nın AB ile vardığı anlaşma sonucunda uygulanacak üçüncü memorandumun getireceklerine karşı grevdeydi. Hükümete karşı greve Syriza da katılım çağrısı yaptı!

Yunanistan’da hükümetin sosyal güvenlik alanında planladığı değişikliklere ve emekli maaşlarına yapacağı kesintiye karşı eylemler sürüyor. 2 Şubat Salı günü sendikaların ilan ettiği grevle metro, tramvay gibi raylı taşıtlar durmuştu. Dün de gazeteciler 24 saatlik greve gitmişti.

Bugün Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Konfederasyonu (ADEDY) tarafından ilan edilen greve diğer kamu hizmetleri, enerji, telekomünikasyon, ulaştırma, sektörlerine ek olarak esnaflar, mühendisler, benzinliklerde çalışanlar, gazeteciler, avukatlar, muhasebeciler, eczacılar da katıldı. Yunanistan Kamyon Şoförleri Federasyonu, taksi ve toplu taşıma araçları şoförleri de grevde. Traktörleriyle yolları kapatıp eylem yapan çiftçiler de eylemlerine devam ediyorlar. Okullar, hastaneler, eczaneler, mahkemeler, inşaat sektörü kapalı kalırken, greve katılan on binlerce kişi parlamento binası önünde protesto gösterileri düzenledi.

Syriza hükümeti, bir yandan grev eylemlerini "yasal oldukları kadar haklı eylemler" olarak niteleyip katılım çağrısı yaparken, diğer yandan AB ve IMF'nin sert ekonomik şartlarını yerine getirmek için sosyal güvenlik yasasında ve vergi sisteminde değişiklikler yapmak zorunda olduğunu iddia ediyor.

Bültene kayıt ol