Bosna Hersek'te işçiler parlamentoyu kuşattı, yasayı oylatmadı

31.07.2015 - 13:15
Haberi paylaş

Bosna Hersek’te işçi haklarını budamayı planlayan yeni yasa tasarısına karşı binlerce işçi sokaklara çıktı.

Ülkenin çeşitli bölgelerinden başkent Saraybosna’ya gelen işçiler, Federal Meclis binası önünde toplandı. Saldırı tasarısının hayata geçmesi halinde haklarının tırpanlanacağını ve ücretlerinin düşeceğine dikkat çeken işçiler, “Çalışanlar açlıktan ölecek”, “Her kesimin değişik istekleri var – işçiler de yemek talep ediyor”, “Halklar Meclisine: Halkın açtır!” yazılı dövizler taşıdı. Eylemde “Meclis hakkımızı elimizden alamaz”, “İşçi haklarını kısıtlayan yeni yasaya hayır” sloganları atıldı.

“100 yıldır bu kadar kötü değildik”

Eylemde konuşan Volkswagen İşçileri Sendika Başkanı Samir Aliçkoviç, şunları söyledi:

“Yeni kanun ile hem ziraat hem de reel sektördeki işçiler zarara uğrayacak. Biz bu kanunun bütün 26 noktasına karşıyız; çünkü işverenler artık istedikleri gibi insaları işlerden atabilecekler. Biz bu konudaki diyalogdan tamamen atıldık. Biz de her iki tarafın uzlaşmasını ve herkes için olumlu çözümü talep ediyoruz.”

Eyleme Zenitsa’dan katılan Rasim İmşiroviç adlı işçi ise “Bizim demir fabrikamız zamanda 24 bin kişiyi istihdam eden bir dev idi. Bu hükümetimizin çalışmaları bizi artık varlığımızın en zor konuma getirdi. Var olduğumuz 100 yıl içinde bu kadar kötü bir durumda değildik” dedi.

İşçiler meclise girmeye çalıştı

İşçiler daha sonra meclis binasına girmeye çalışırken kolluk kuvvetleri kitleyi engelledi. Bu sırada bir konuşma yapan Bosna Hersek Bağımsız Sendikalar Birliği Başkanı İsmet Bayramoviç, “Meclis yeni yasa tasarını gündemden çekmeyinceye kadar burada protestolar devam edeceğiz” dedi.

Saatler süren eylem sonucunda milletvekillerinin yeni yasa tasarısını oylamayıp, yeniden gözden geçirilmesi için, hükümete geri gönderdiği öğrenildi. İlerleyen saatlerde ise işçiler geri çekilince tasarının kabul edildiği öğrenildi.

(Kızıl Bayrak)

Bültene kayıt ol