Uluslararası Sosyalist Akım’ın Yunanistan açıklaması: Anlaşmaya hayır!

30.06.2015 - 19:34
Haberi paylaş

Uluslararası Sosyalist Akım'ın koordinasyon komitesi, Yunanistan'da 5 Temmuz pazar günü yapılacak ve Troyka ile anlaşmanın oylanacağı referandumda "Hayır" diyenlere destek açıklaması yaptı.

Açıklama şöyleydi:

1- Syriza’nın 25 Ocak genel seçimlerindeki zaferi, hem Yunanistan hem de Avrupa genelindeki sol ve işçi hareketi için bir zaferdir. Bu zafer, 2008 ekonomik krizinin yarattığı anlık korku geçer geçmez, Batı egemen sınıfının küresel ekonomik krize yanıt verme şekli olan kemer sıkma politikalarına karşı mücadelede yeni bir evreye girdiğimizi göstermiştir.

2- Takip eden beş ay boyunca Aleksis Çipras hükümeti, Avrupa Birliği’nin egemen güçlerine karşı kemer sıkma politikalarının Yunan halkı üzerinde yarattığı etkileri rahatlatmak ve borç yükünü azaltmak için taviz arayıp mücadele ettiler. Çipras ve müttefikleri, bu niyetlerini Euro Bölgesi maliye bakanlarının ve onların arkasında duran Alman hükümetinin Syriza’ya küçük düşürücü bir hezimeti dayatmaya kararlı olduğu 20 Şubat tarihinde, Syriza hükümetinin alaşağı edilme çabalarına rağmen sürdürdüler.

3- Geçen hafta Syriza liderliğindeki hükümet, nihayet imkansız bir amacın peşinden gittiğini kabul etmek sorunda kalmıştır. Avrupa grubu ve onların “kurumlar”daki işbirlikçileri (Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) daha da vahşi kemer sıkma taleplerine devam etmiş, emeklilik kesintileri, KDV arttırımı, ve emek piyasası ‘reformları’nı dayatırken borçların ertelenmesini reddetmiştir.

4- Çipras, 26 Haziran Cuma günü, 5 Temmuz Pazar tarihinde bu konular hakkında yapılacak bir referandum çağrısı yaptı. Bu, sol için ve hükümete AB dayatmasını reddetmesi için baskı yapan Yunanistan işçi hareketi için bir zaferdir. Ayrıca Avrupa’da kendini solda konumlandıran herkesçe memnuniyetle karşılanmıştır.

5- Euro Bölgesi ve müttefikleri, referandum kararına öfkeyle karşılık verdi. Avrupa’nın inşasındaki temel mantık, halka hesap verebilirliği olmayan kurumlarda iktidarı merkezileştirmek olmuştur. Fakat art arda gelen antlaşmalar, ulusal referandumlarda yenilmiştir. Şimdi ise Yunan halkı kemer sıkma hakkındaki hükmünü ifade etme hakkını kazanmıştır. Avrupa Merkez Bankası, Yunan halkını bankalara kaynak teminini kesmekle korkutup sindirmeye çalışmaktadır. Avrupa Birliği’nin demokratik olmayan karakteri hiç bu kadar aşikâr olmamıştır.

6- Biz kendimizi, referandumda "Hayır" çağırısı yapan Yunanistan Sosyalist İşçi Partili (SEK) yoldaşlarımızın ve onların Antikapitalist Cephe’deki (Antarsya) müttefiklerinin yanında konumlandırıyoruz. Euro Bölgesi önerilerinin reddedilmesi, Yunanistan’da ve Avrupa’nın geri kalanında kemer sıkma politikalarına karşı mücadeleyi güçlendirecektir.

7- Dünyanın her yerindeki antikapitalistleri ve sosyalistleri, Yunan kitlelerinin mücadelesiyle dayanışmalarını sözleriyle ve mümkün olan yerlerde eylemleriyle göstermeye davet ediyoruz. Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir.

Uluslararası Sosyalist Akım Koordinasyonu
29 Haziran 2015

(Çeviri: Canan Şahin & Doğan Kansız)

 

Bültene kayıt ol