Ermenistan elektrik zammının arkasından Akkuyu nükleerinin sahibi çıktı

27.06.2015 - 13:10
Haberi paylaş

Elektrik zamlarına karşı Ermenistan’da devam etmekte olan protesto dalgası ilginç bir bağlantıyı daha ortaya çıkardı. Ermenistan halkına dayatılan fahiş zamların arkasından Türkiye’de nükleer santral kurmaya hevesli şirket çıktı. Inter RAO ismiyle bilinen şirket, zamların sorumlusu Ermenistan Elektrik İşleri A.Ş.’nin %100 hissesine sahip. Aynı zamanda Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nin en büyük hissedarlarından.

Inter RAO, yükselen maliyetleri gerekçe göstererek 01 Ağustos 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere  %17-22 arasında zam talebinde bulunmuş, Ermenistan hükümeti de %17’lik rakamı uygun bularak halkın kararlı protestolarını polis şiddetiyle bastırmak pahasıyla zammı yürürlüğe koymuştu.

Inter RAO, Rusya’nın devlet ve özel sektör ortaklığındaki elektrik tekel şirketi. Şirketin CEO’su Igor Sechin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla biliniyor. Türkiye’de AKP hükümetinin desteğiyle Akkuyu’da bir nükleer santral kurmayı hedefleyen Inter RAO, nükleer lobisinin diğer oyuncuları gibi, nükleer enerjinin en ucuz elektrik kaynağı olduğunu iddia ediyor ve reklam kampanyalarını bunun üzerine kuruyor. Oysa zam talep ettiği Ermenistan’da ulusal elektrik ihtiyacının %31’i halihazırda Inter RAO’nun işlettiği Metzamor nükleer santrali tarafından sağlanıyor.

Inter RAO, 2023’e kadar Ermenistan’da ikinci bir santral inşa etmeyi planlıyor. Buna rağmen şirket halkın cebinden fahiş oranlarda elektrik zammı talep etmeye devam ediyor.

Bültene kayıt ol