Almanya'da makinistler süresiz greve çıktı

20.05.2015 - 10:08
Haberi paylaş

Son dönemde birçok sektörde grevlerin gerçekleştiği Almanya'da, yaklaşık bir yıldır yürütülen toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Tren Makinistleri Sendikası (GDL) ucu açık grev başlattı.

Almanya'da makinistlerin bu yıl çıktığı 9'uncu grev, dün saat 15:00'te yük taşımacılığında iş bırakma eylemiyle başladı. Bugün saat 02:00'den itibaren yolcu taşımacılığı da buna eklendi. GDL, hafta sonu başarısızlıkla sonuçlanan pazarlıkların ardından tekrar greve gitme kararı almıştı.

Sendika, pazarlıkların sonuçsuz kalmasında sorumluluğun Alman Demiryolları İşletmesi'ne (Deutsche Bahn) ait olduğunu açıklamıştı. GDL, işvereni kendilerini oyalamakla ve hükümetin yaz mevsiminde çıkaracağı yeni toplu sözleşme yasasını beklemekle suçluyor. Söz konusu yasa, GDL gibi küçük sendikaların yetkilerini azaltıyor ve toplu sözleşme görüşmelerinin tek elden yürütülmesini sağlıyor.

Makinistlerin 10 Mayıs'ta başlattığı 6 günlük iş bırakma eylemi, Alman Demiryolları'nın en uzun süreli grevi olarak kayıtlara geçmişti. GDL Başkanı Claus Weselsky, bu grevin daha da uzun sürebileceğini açıkladı.

Almanya grevlerle sarsılıyor

Bültene kayıt ol