İklim düşmanı CEO, ABD yönetiminde

21.01.2017 - 09:26
Haberi paylaş

Donald Trump, 20 Ocak’ta Barak Obama’dan görevi teslim aldı ve 45. ABD başkanı olarak ABD’yi yönetmeye başladı.

ABD’nin yeni dönem politikaları da Trump ve kabinesindeki üyeler tarafından oluşturulacak. Trump, seçim dönemindeki açıklamaları ile ne kadar ırkçı ve cinsiyetçi olduğunu, kabinesine seçtiği kişilerle de adeta bir milyarderler, yalancılar, savaşseverler ve iklim düşmanı seçkisi oluşturduğunu gösterdi. Her biri diğerinden daha sorunlu olan kabine üyelerinden Dışişleri Bakanı olarak seçilen Rex W. Tillerson, özellikle iklim değişikliği konusunda en sorunlu kabine üyesi. Tillerson, ExxonMobil’in Başkanı ve CEO’su.

Şirket kârları mı iklim değişikliği mi?

ExxonMobil Corporation ya da ExxonMobil, Amerikan çok uluslu petrol ve dogal gaz şirketi. 2013’te dünyanın piyasa değeri en büyük şirketiydi ve Forbes Global 2000 listesinde 5.sırada yer alıyordu. 21 ülkede 37 petrol rafinerisi olan şirketin günlük 6,3 milyon varil ham petrolü işleme kapasitesi var. Çevre felaketleri açısından tarihi hiç temiz olmayan Exxon 2011’de Yellowstone River sızıntısı nedeniyle ödediği 1.7 milyon dolar para cezası ve Kanada’dan ABD’ye petrol getiren Arkansas petrol boru hattında yaşanan ve 10 bin varil petrolün etrafa yayıldığı türden olaylarla biliniyor. Ayrıca ekonomik gücü fosil yakıtlardan elde eden şirket iklim değişikliğine karşı inkârcıların başını çektiği gibi iklim değişikliği yoktur diyen araştırmaların finansörlüğünü de yapıyor.

‘Petrol olmazsa toplumsal kargaşa çıkar’

Exxon Mobil, yenilenebilir enerjinin, dünyadaki enerji talebini karşılayacak kadar ucuz ya da gelişmiş olmadığını, hükümetlerin fosil yakıt fiyatlarını arttırmasını, ‘alternatif enerji kaynaklarının’ kullanımını teşvik etmesini ama fosil yakıt tüketimine sınır getirmemesi gerektiğini savunuyor. Fosil yakıtlara sınırlama getirilirse toplumsal kargaşa çıkar diyor. Aslında söyledikleri gezegenin sonunu getirecek tüm faaliyete devam edeceğiz, bunu yapabilecek politik gücümüz var anlamına geliyor. Bu anlayışı savunan şirketin başkanı ve CEO’su şimdi ABD’nin uluslararası politikalarını belirleyecek kişi oldu. Diğer kabine üyeleri ile birlikte Tillerson ve Trump dönemi ABD politikaları kelimenin gerçek anlamıyla dünyayı yangın yerine çevirebilir.

Nuran Yüce

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol