Mardin, Hakkari ve Şırnak için asit yağmuru uyarısı

27.10.2016 - 11:11
Haberi paylaş

Musul’un güneyindeki kükürt tesislerinin IŞİD tarafından ateşe verilmesi ile yayılan zehirli gazın yarattığı risk nedeniyle Mardin, Hakkari ve Şırnak'ta asit yağmuru uyarısı geldi.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, IŞİD’in geçen hafta ateşe verdiği Musul’un güneyindeki Mişrak Kükürt tesisinden yayılan zehirli gazların Türkiye’ye geldiğini gösteren bir harita yayınladı. IŞİD'in, Musul operasyonuna katılan koalisyon güçlerinin hava saldırılarını engellemek için, Kayyara’ya 25 kilometre uzaklıktaki tesisi yakmasının ardından açığa çıkan zehirli gaz bulutu nedeniyle en az iki kişi hayatını kaybetmişti.

NASA’nın sitesinden yayınlanan habere göre Terra ve Agua uyduları, Mişrak’taki yangını 20 Ekim’de belirledi, kükürt tesisinden yayılan beyaz duman bölgeyi kapladı ve birkaç gün içinde zehirli gazlar rüzgarın da yardımıyla atmosfere yayıldı. NASA’nın 24 Ekim’de yayınladığı haritada, tesisin yanmasının ardından açığa çıkan sülfür dioksitin, Tikrit ve başkent Bağdat’ın dışında Türkiye’nin güneydoğusuna da yayıldığı görülüyor.

Bültene kayıt ol