Cerattepe davasında reddi hakim talebi

19.09.2016 - 18:17
Haberi paylaş

Türkiye'nin en büyük çevre davasında karar duruşmasından sonuç çıkmadı. Davacı avukatlar, adil yargılama olmadığı gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulunarak duruşmayı terk etti.

Cerattepe'de çıkarılması planlanan maden için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna karşı açılan davanın karar duruşmasında avukatlar, adil yargılanma olmadığı gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulunarak duruşmayı terk etti.

Rize İdare Mahkemesi'nde görülen davada salonun boşaltılmasının ardından açıklama yapan Cerattepe avukatlarından Bedrettin Kalın, "Biz daha önce Rize İdare Mahkemesi'ne defalarca geldik. Daha önce sıkıntı yaratacak hiçbir faaliyet içinde olmadık. İlk kez Rize Valiliği tarafından engelleniyoruz. Duruşma için sabah 5’te yola çıktık. Rize’ye gelene kadar 5 kez arandık. Arkadaşlarımızın büyük kısmı yolda bırakıldı. Mahkemenin aleniyetliği ilkesi engellenmiş oldu. Burada adalet aramanın bir anlamı kalmamıştır. Müvekkillerimiz olmadan yargılama yapmanın anlamı kalmadığı için davadan çekildik” dedi.

Cerattepe'ye destek için Artvin ve Hopa'dan gelen araçların Rize'ye girişine izin verilmemesi tepki çekmişti. Rize ve Artvin valilikleri, her türlü eylem, gösteri ve etkinliğin yasaklandığını duyurmuştu.

Cerattepe Bölgesi'ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi’nce 'ÇED olumlu' kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED Olumlu’ kararı almıştı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açmıştı.

Bültene kayıt ol